Δυσκολεύει η διάσωση των ιταλικών τραπεζών!

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ ΤΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ! 

Αιχμές κατά της ΕΚΤ αφήνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών,  Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σχετικά με αξιολόγησή της, που κάνει πιο ακριβή την διάσωση των ιταλικών τραπεζών. Αν και από την Ιταλική κυβέρνηση, η εκτίμηση για τις ανάγκες διάσωσης της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Monte dei Paschi di Siena, φτάνει τα 5,5-6 δις ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 8,8 δις ευρώ.

«Θα ήταν χρήσιμες κάποιες επιπλέον πληροφορίες από την ΕΚΤ σχετικά τα κριτήρια που οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει αύξηση κεφαλαίου για την, μέχρι 8,8 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Πάντοαν, μιλώντας σε φόρουμ που της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore. Στην συνέχεια, προσέθεσε ότι και ο ίδιος και ο πρώην Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, θεωρούσαν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν αυτή της ελεύθερης αγοράς. Όμως παρά τις διαφωνίες, η ιταλική κυβέρνηση αποδέχεται την εκτίμηση της Ευρωτράπεζας και δεν θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Παρά την συμφωνία όλων των πλευρών, ότι η διάσωση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και να αποτραπεί επιδείνωση της κρίσης, οι Ιταλοί δείχνουν ενοχλημένοι με τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνει η ΕΚΤ, στα κατά καιρούς προβλήματα. Όπως είπε ο κ. Πάντοαν, η Κεντρική Τράπεζα, πρέπει  «να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας της, διότι οι αποφάσεις της για την όποια μεμονωμένη περίπτωση με την οποία ασχολείται κάθε φορά πρέπει να προσανατολίζουν στη συνέχεια και τις διάφορες επιλογές άλλων τραπεζών».

Όμως, ακόμα και αφού περάσει η κρίση, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ένα τόσο ισχυρό τραπεζικό σύστημα, όπως είναι το ιταλικό και σχετικά, ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε ότι «υπάρχουν ευθύνες που προκύπτουν από συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων, οι οποίες προκάλεσαν ζημία σε μετόχους, καταθέτες, αλλά και σε σειρά ιδιωτικών εταιριών».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...