Δυτική Αχαΐα: Μαύρισε ο Πείρος ποταμός από τα υπολείμματα ελαιοτριβείων

Δυτική Αχαΐα: Μαύρισε ο Πείρος ποταμός από τα υπολείμματα ελαιοτριβείων
Την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του Αλισσού Αχαΐας προκαλεί η ρύπανση του ποταμού Πείρου από τα υπολείμματα της επεξεργασίας του ελαιόκαρπου. Όπως καταγγέλλουν ορισμένα ελαιοτριβεία δεν έχουν τοποθετήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό με αποτέλεσμα τα υπολείμματα να καταλήγουν στο ποτάμι, προκαλώντας οικολογική καταστροφή.
Με επιστολή του ο Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητά τη λήψη μέτρων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αφορμή για την παρούσα παρέμβασή μας αποτελεί η «μαυρίλα» που ξεκίνησε να κατεβαίνει στον ποταμό Πείρο όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έχουμε αναρτήσει.

Είναι προφανές ότι η μαυρίλα αυτή προέρχεται από κάποια ελαιοτριβεία της περιοχής που μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών, και παντός είδους αυλακιών καταλήγουν στον ποταμό Πείρο και στη συνέχεια στην θάλασσα.

Είναι κρίμα που για άλλη μια φορά η προσπάθεια της πολιτείας για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ελαιοτριβείων πέφτει στο κενό.

Αναφερόμαστε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελαιοτριβείων και την υποχρεωτική συλλογή και των υγρών αποβλήτων (που δεν γίνεται, ενώ θα έπρεπε) με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα (λιόζουμα ή κατσίγαρος) να πέφτουν στα ρέματα και να καταλήγουν στον Πείρο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ρυπαντικό φορτίο ενός μέσου ελαιοτριβείου ισοδυναμεί με τα λύματα μιας πόλης 30.000 κατοίκων, όπως έχει καταδειχθεί και επισημανθεί από αρμόδιους επιστήμονες που φιλοξενήσαμε στις περιβαλλοντικές εκδηλώσεις του συλλόγου μας.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι ελαιοτριβείς της περιοχής μας συμμορφώθηκαν και υποβλήθηκαν σε σημαντικές δαπάνες προκειμένου να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους στις νέες μεθόδους επεξεργασίας, προκειμένου να πληρούν τις νέες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Κάποιοι ελάχιστοι επιτήδειοι όμως, όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα, δεν σέβονται τον αγώνα και τα έξοδα του συνόλου σχεδόν των συναδέλφων τους που σε δύσκολους καιρούς εκσυγχρονίσανε τις μονάδες τους. Δεν φρόντισαν να συμμορφωθούν στις καινούργιες εκσυγχρονιστικές διατάξεις του υπουργείου.

Αυτή η συμπεριφορά πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελεί πρόκληση για τους ευσυνείδητους επαγγελματίες ελαιοτριβείς που λειτουργούν νόμιμα και οι οποίοι ευλόγως διαμαρτύρονται.

Επίσης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ επιβεβαιώνει την διάχυτη πλέον αντίληψη, ότι στη χώρα μας την νομιμότητα τη σέβονται μόνον οι αφελείς, ενώ για τους επιτήδειους και τα λαμόγια κυριαρχεί η ατιμωρησία.

Γι αυτό επειδή η εικόνα του ποταμού Πείρου και της θάλασσας είναι αποκρουστική, παρακαλούμε όπως προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα σε ελέγχους γιατί υπάρχει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...