Δωρίδα:Ξεκινάει ο διαγωνισμός  για το Βοτανικό Κήπο  Πενταγιών.

Ένα έργο ανάπτυξης για την ορεινή Δωρίδα

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωρίδος προκηρύσσει την έναρξη του διαγωνισμού για το έργο των αναπλάσεων στους Πενταγιούς, της Δ.Ε. Βαρδουσίων του Δήμου Δωρίδος. Η παρέμβαση με τίτλο “ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ Δ. ΔΩΡΙΔΟΣ ” είναι προϋπολογισμού 475.000,00 ευρώ (με το ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020.

Το έργο αφορά στη δημιουργία του Ορεινού Βοτανικού Κήπου στην Δημοτική Κοινότητα Πενταγιών, όπου θα λειτουργεί ως Κέντρο Προστασίας, Διατήρησης, ‘Ερευνας, Ανάπτυξης, Αξιοποίησης, Προβολής και Διάθεσης κυρίως αυτοφυών αρωματικών φαρμακευτικών ειδών  και έχει ως κύριο σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πανέμορφης περιοχής της ορεινής Δωρίδας, την ανάπτυξη και πρόοδό της, μέσα από  περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές ερευνητικές, αναπτυξιακές και πολιτιστικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο Ορεινός Βοτανικός Κήπος Δωρίδας (ΟΒΚΔ) θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 9.332,74 τμ και απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους τμήματα, τα οποία θα δρουν συμπληρωματικά και συνδυαστικά ως ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο, ως εξής:

  • Το πρώτο τμήμα, έκτασης 1.124,83 τ.μ.,  πρόκειται να λειτουργήσει ως πολυχώρος φιλοξενίας δράσεων για την προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση της χλωρίδας της ορεινής Δωρίδας με εκθετήριο, ερμπάριο και εργαστήριο βοτάνων.
  • Το δεύτερο τμήμα, έκτασης 3.437,07 τ.μ., πρόκειται  να φιλοξενήσει τις τέσσερις (4) οργανωμένες θεματικές ενότητες φυτεύσεων με έμφαση την τοπική χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής των Βαρδουσίων καθώς και υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως υπαίθριο χώρο συνάθροισης κοινού, φωτισμό, καθιστικά και πέργκολα.
  • Στο τρίτο τμήμα, έκτασης 1.410,94 τ.μ.,  προορίζεται να εγκατασταθούν πιλοτικές καλλιέργειες επιλεγμένων ειδών.
  • Το τέταρτο τμήμα, έκτασης 3.357,90 τ.μ., πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επιτόπου  προστασία των αυτοφυών φυτικών ειδών της περιοχής.

Ακόμα, θα εξωραϊσθεί η  είσοδος σε μήκος 230,00μ περίπου, με την κατασκευή πέτρινων τοιχίων αντιστήριξης και η πλακόστρωση δρόμου από τον Βοτανικό κήπο προς των κεντρικό δρόμο.

Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης με αφορμή την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου έκανε μια αναδρομή στο ξεκίνημα και την πορεία  του   δυναμικού αυτού επιχειρησιακού σχεδίου. “Ο βοτανικός κήπος Πενταγιών ξεκίνησε ως μια πολλά υποσχόμενη ιδέα για την ορεινή Δωρίδα, από έναν  άνθρωπο με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο του, τον Στέλιο Τσιώρη, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ και Πρόεδρο του Συλλόγου Πενταγιωτών, που οραματίστηκε, πίστεψε και υποστήριξε το σχέδιο σε όλα του τα στάδια. Το περιεχόμενο και ο σκοπός της κατασκευής και λειτουργίας του βοτανικού κήπου Πενταγιών αναπτύχθηκε κατά τις εργασίες του 15ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας, τον Αύγουστο του 2013, στους Πενταγιούς, από το Σύλλογο Πενταγιωτών και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Για την αξία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ορεινής Δωρίδας, μίλησε για πρώτη φορά ο Γιώργος Δημητρέλλος, Γεωπόνος και Δρ Περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στο συνέδριο αυτό.  Τότε ξεκίνησε και η επεξεργασία του σχεδίου, με τη θερμή και στενή υποστήριξη του Δήμου Δωρίδος, σε κάθε φάση. Ο δρόμος ήταν μακρύς και σύνθετος.

Οι προσπάθειες πολλές, οι συναντήσεις και συσκέψεις με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη,  στην Περιφέρεια Στ.Ελλάδας και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία,  πολυάριθμες και επίμονες. Η βοήθεια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ) και της κας Ελένης Μαλούπα, διευθυντικού στελέχους, με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, ήταν καθοριστική για την ένταξη του έργου. Το ίδιο και η συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και όλων των υποστηρικτών που συνετέλεσαν με όποιο τρόπο διέθεταν. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον πολυετή και σύνθετο αγώνα και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως. Τους ευχαριστώ θερμά.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου μας, την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. και όλους όσους στήριξαν το εγχείρημα ώστε να φτάσουμε στην υλοποίησή του.  Ο ορεινός μας όγκος έχει μεγάλη αξία και δικαίωμα στην επιβίωση και το έργο του βοτανικού κήπου στους Πενταγιούς έρχεται να δώσει πνοή και ανάπτυξη στο ίδιο το χωριό αλλά και σε ολόκληρη την ορεινή Δωρίδα”



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...