Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Αναστολή συμβάσεων: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Αναστολή συμβάσεων: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι
Δώρο Χριστουγέννων 2020 - Αναστολή συμβάσεων: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Υπολογίζεται ότι φέτος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι που μπανοβγαίνουν σε αναστολές θα πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων δύο φορές. Μία από το Κράτος για τις ημέρες που μπήκαν σε αναστολή και μία από τις επιχειρήσεις – εργοδότες.

Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται πάνω από 100.000 συνταξιούχοι με ασφάλιση άνω των 30 ετών.

Ο υπολογισμός του δώρου για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα «κλείδωσε» με βάση το σενάριο των χαμηλών προσδοκιών, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας.

Ετσι, το τμήμα του δώρου από το κράτος σε όσους εργαζομένους είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους ή είναι σε αναστολή θα υπολογιστεί όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό, αλλά  την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος θα έχει ως βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, ότι όσους περισσότερους μήνες βρίσκεται σε αναστολή ο εργαζόμενος, τόσο βαρύτερες θα είναι και οι απώλειες.

Πώς υπολογίζεται

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο είναι: από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...