Δ. Παπαδημητρίου: Πιθανό το Grexit, όσο πιθανή είναι και η διάλυση της Ευρωζώνης!

«Ζούμε στην εποχή της αβεβαιότητας. Το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ υπάρχει μόνο ως θεωρητική πιθανότητα, κατά τον ίδιο τρόπο που υπάρχει και η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης», δήλωσε  ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

 Στο πολιτικό κομμάτι, η Ευρώπη, μπαίνει σε μία σειρά εκλογών, από τις 15 Μαρτίου και τις Ολλανδικές εκλογές, στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές και περί τις 26 Σεπτεμβρίου ακολουθούν οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές. Πολλοί αναλυτές στην Ευρώπη, βλέπουν εκλογές και στην Ιταλία το καλοκαίρι, με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να έχει ζητήσει εκλογές τον Ιούνιο, ενώ δεν είναι λίγοι που θεωρούν πιθανές εκλογές και στην Ελλάδα. Στο Οικονομικό κομμάτι, εκτός από την δυσκολία χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία να τηρήσουν το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, υπάρχουν οι δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος, το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και την μάχη Κομισιόν – Γερμανίας για τα ευρωομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «δεν πρόκειται όμως να συντελεστεί ποτέ από αυτή την κυβέρνηση γιατί δεν είναι στα σχέδια και τις προθέσεις της. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο θετικό σενάριο, δηλαδή στην ολοκλήρωση του προγράμματος και της δεύτερης αξιολόγησης με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η συμβολή των εταίρων είναι απαραίτητη, γιατί μία μικρή ανοικτή οικονομία, όπως η ελληνική, είναι οργανικά ενταγμένη και εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή.

Για το ενδεχόμενο Grexit, ο ίδιος εξήγησε, ότι  «όσοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα στη δραχμή κάνουν λάθος. Στηρίζονται στην υπόθεση ότι η χώρα δεν θα είχε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να τις καλύψει και ότι το ΔΝΤ δεν θα επέβαλλε και πάλι τους όρους του. Αυτή η ιδέα ότι εκτός Ευρωζώνης θα είσαι απολύτως ελεύθερος να κάνεις οτιδήποτε σου αρέσει, δεν υποστηρίζεται από καμία οικονομική θεωρία και δεν υπάρχει ποτέ στην οικονομική Ιστορία».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...