Δ.Σ. Ναυπακτίας : Ομόφωνα κατά της δημιουργίας Αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα.Βίντεο

Αναμένονται αντιδράσεις από τους πολίτες – Για ακόμη μια φορά η Χάλκεια βράζει!

Ομόφωνα ψηφίστηκε το εκτός ημερησίας θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας για την πρώτη βεβαίωση που πήρε από την Ρ.Α.Ε. εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η άρνηση για δημιουργία αιολικού πάρκου από το δημοτικό συμβούλιο ήταν δεδομένη εδώ και αρκετό καιρό μέσα από γενικές συνελεύσεις που ο Δήμαρχος και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν τοποθετηθεί και έβαζαν μέσα στην “εξίσωση” και τους πολίτες που ούτως ή άλλως είναι δεμένοι με τον τόπο τους , την ιστορία του αλλά και με ένα ιερό τόπο που είναι η Βαράσοβα, ας μην ξεχνάμε είναι το Άγιο όρος της Αιτωλοακαρνανίας.

Τι σημαίνει η το ΟΧΙ από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας;

Το ΌΧΙ του δημοτικού συμβουλίου είναι απλά γνωμοδοτικό δεν έχει την δύναμη να σταματήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας ενωμένο χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες γιατί σε ένα τέτοιο θέμα δεν χωράνε. Οι πολίτες είναι έτοιμοι από καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχουν στείλει το μήνυμα τους εκεί που πρέπει και θα το ξαναστείλουν.

Τι σημαίνει η βεβαίωση από την Ρ.Α.Ε.;

Η βεβαίωση αυτή δεν σημαίνει ότι ξεκινά η τοποθέτηση ανεμογεννητριών γιατί η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός ορίων του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» ως «Ζώνη προστασίας της φύσης Π.Φ.2Θ». Το καθεστώς προστασίας του πάρκου προσδιορίζεται από τη KYA όπου σύμφωνα με το  Άρθρο 3 «Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης» δεν επιτρέπουν την  εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Το όρος Βαράσοβα, βρίσκεται Εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΖΕΠ «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» με κωδικό GR23100015- SPA, αλλά και εντός ζώνης ΤΚΣ  «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας)» (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Βέβαια το ενδιαφέρον από εταιρείες για να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα σε μια τέτοια περιοχή που δίνει λίγες ελπίδες διαβάζοντας τα παραπάνω μόνο ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους και στους φορείς και θα στείλουν ηχηρό μήνυμα όσες φορές χρειαστεί. Γιατί το Όρος Βαράσοβα δεν είναι όπως κάθε άλλο. Το Nafpaktianews.gr έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα μετά την ανάρτηση της είδησης σήμερα το απόγευμα(δείτε εδώ) με πολίτες να θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια γι αυτό το θέμα.

Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν μέσα από το Nafpaktianews.gr είναι ότι η Βαράσοβα δεν είναι όπως άλλα σημεία και θα πρέπει να το σεβαστούν όλοι.

Δείτε την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η απόφαση για την ακύρωση της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στην βαράσοβα είναι καθαρά πολιτική, για τον λόγο αυτό κύριοι της δημοτικής αρχής θα πρέπει να κινηθείτε ΑΜΕΣΑ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...