Είχε προεξοφληθεί;

Είχε προεξοφληθεί;

Ξεκινήσαμε από το χθεσινό μας φύλλο μια προσπάθεια να θυμηθούμε, κυρίως δε να θυμίσουμε πως φτάσαμε στη μνημονιακή περιπέτεια.

Με «οδηγό» το βιβλίο του γνωστού χρηματιστηριακού αναλυτή Πάνου Παναγιώτου, θυμηθήκαμε την παράξενη «προφητεία» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Δεκέμβριο του 2008, περί επικείμενης, αναγκαστικής προσφυγής της χώρας, στις «υπηρεσίες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καταδείξαμε πως οι παραδοχές στις οποίες βασιζόταν η «προφητεία», δεν επαληθεύθηκαν, για να το διατυπώσουμε κομψά.

Δεν επαληθεύθηκε, όμως, ούτε η «πληροφορία» ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε επιθυμία των εταίρων μας, αφού, όπως προκύπτει από το σύνολο των δημόσιων τοποθετήσεων, μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2010, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Βερολίνου, απέκλειαν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας προσφυγής, αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο να χρειαστεί «διάσωση» της χώρας μας. Ο Πάνος Παναγιώτου, μάλιστα, στο βιβλίο του «Το μεγάλο κόλπο», παραθέτει και εμπιστευτικό έγγραφο, από το Βερολίνο, που διέρρευσε στον τύπο, με αυτό το περιεχόμενο.

Κι όμως, απ` ότι φαίνεται, την ίδια γνώμη με τον κ. Σημίτη είχε και ο διάδοχος του, Γιώργος Παπανδρέου, παρά τις κάκιστες σχέσεις τους. Όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετική επιθυμία είχε εκφραστεί από τον κ. Παπανδρέου, πολύ πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Έχουμε άλλωστε και την ομολογία του τότε υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, στα τέλη του 2009, ότι η προσφυγή στο Ταμείο αποτελούσε εξ αρχής, την πρώτη επιλογή της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Όλα αυτά δε σε μια περίοδο, όπου στους κόλπους της πλειοψηφίας διατηρούνταν το κλίμα ευωχίας του προεκλογικού «λεφτά υπάρχουν», ενώ μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2010, οι αγορές παρέμεναν ανοιχτές για την Ελλάδα, παρά τα όσα, ανακριβώς, επιμένουν να διαδίδουν κάποιοι καλοθελητές, μέχρι και σήμερα.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη αντίφαση, σε σχέση με την επίμαχη περίοδο. Ενώ τα παραπάνω υποδήλωναν ότι στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση, του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε, αν μη τι άλλο, ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, αν όχι και πλήρης γνώση των υπαρκτών κινδύνων, είχαμε μια ανέμελη συμπεριφορά, που προέτασσε την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εκλογές. Με το σκεπτικό αυτό απερρίφθη η πρωτοβουλία για συναίνεση, του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που ανελήφθη το Φεβρουάριο του 2009.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346953-Eiche-proexophlethei ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...