Εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτία χιλιάδων τόνων με προορισμό τα Σκόπια

 Εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτία χιλιάδων τόνων με προορισμό τα Σκόπια

Λόγω αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες

Φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες των Σκοπίων παρέμεναν μέχρι το μεσημέρι εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες.

Εάν ο αποκλεισμός, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, δεν λήξει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το λιμάνι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από την Τρίτη, δεδομένου ότι -λόγω και της έλευσης περισσότερων πλοίων- δεν θα υπάρχει πλέον ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα για εναπόθεση φορτίων, εξαιτίας των συσσωρευμένων πρώτων υλών.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί στο συμβατικό λιμάνι 15.000 τόνοι νικελίου, 10.000 τόνοι αλατιού και 7.000 τόνοι χαλυβουργικών υλών, όλα με προορισμό τις βιομηχανίες της γειτονικής χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

«Τη Δευτέρα αναμένουμε στο λιμάνι άλλα δύο πλοία, που μεταφέρουν το ένα 35.000 τόνους νικελίου και το δεύτερο 7.000-8.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι, από την Τρίτη δεν θα έχουμε ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα στο συμβατικό λιμάνι», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Όπως είπε ο ίδιος, «αν την Τρίτη δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε πια τα φορτία στα κρηπιδώματα, τα πλοία θα αλλάξουν ρότα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του λιμανιού και τελικά για την προοπτική του».

Ακόμη σοβαρότερο, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μέλλιο θα είναι το πρόβλημα των βιομηχανιών στα Σκόπια, οι οποίες ενδέχεται να αναγκαστούν ν’ αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Κατά τον ίδιο, μόλις 10% των φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα στα Σκόπια επιχειρούν να φτάσουν στον προορισμό τους από τις παρακαμπτήριες οδούς που οδηγούν στο τελωνείο της Δοϊράνης, οπότε ο κύριος όγκος των φορτίων παραμένουν εγκλωβισμένα στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ κάλεσε επίσης τους αγρότες να αντιληφθούν ότι τα αιτήματά τους προς την πολιτεία δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με τρόπους που επηρεάζουν άλλους κλάδους ή και επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν τις προηγούμενες ημέρες να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο, ζητώντας όσοι επιχειρούν να μεταβούν στο τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

Η στάση των αγροτών ως προς τον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο, στη διάρκεια νέας συνάντησης στις 12 το μεσημέρι.

Μέχρι τώρα, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του τελωνείου, παραμένει και σήμερα κλειστή, για πέμπτη ημέρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...