ΕΕ-Τουρκία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

ΕΕ-Τουρκία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία

Για απειλές κυρώσεων από μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.

Αναφερόμενο στα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης της συνόδου Κορυφής το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα αν συνεχιστούν οι τουρκικές “προκλήσεις και πιέσεις»  στην Ανατολική Μεσόγειο». Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επιθυμία της ΕΕ για μια θετική και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία που θα είναι και προς το συμφέρον της Άγκυρας και την προσδοκία των Βρυξελλών «να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Σε περίπτωση που επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες από την Άγκυρα η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις διαθέσιμες επιλογές».

BBC: Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις για τις «προκλήσεις» στη Μεσόγειο
Στο ίδιο μήκος κύματος το BBC σημειώνει την πιθανότητα να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, τις δηλώσεις, τη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών να επαναξιολογήσουν τη συμπεροφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, αλλά και την ανάρτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς   στο Twitter μετά τη συνεδρίαση, όπου ανέφερε: «Η ΕΕ απειλεί ξεκάθαρα την Τουρκία με κυρώσεις αν συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

DW: Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις για τη διαμάχη για την Ανατολική Μεσόγειο
Από την πλευρά της η Deutsche Welle σημειώνει: «Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν την Τουρκία ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις “προκλήσεις και τις πιέσεις” (…) εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεις στις σχέσεις με την Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες έρευνές της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της σε περιφερειακές συγκρούσεις (…) Η προειδοποίηση της ΕΕ έρχεται ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις εντός των 27 για μια σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας για τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ΕΕ υιοθετεί μια τακτική «καρότου και μαστιγίου» έναντι της Τουρκίας με κίνητρα και αποτρεπτικά μέτρα. «Τα κίνητρα περιλαμβάνουν έναν εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, στενότερους εμπορικούς δεσμούς και μια βελτιωμένη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Παρατίθενται, ωστόσο, και οι χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου «περιέγραψε τις επιχειρήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο ως τoν  “πιο σημαντικό ναυτικό αγώνα των τελευταίων αιώνων” και χαρακτήρισε την ΕΕ “αναποτελεσματική, ρηχή δομή”, που έγινε “σκλάβα στις απάτες” της Ελλάδας και της Κύπρου».

Reuters: «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις»

Το δημοσίευμα του Reuters περιλαμβάνει τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα αν συνεχιστούν οι τουρκικές «προκλήσεις και πιέσεις¨» στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Politico: «Οι ηγέτες της ΕΕ μιλούν σκληρά για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής»

Κατά το Politico, η προειδοποίηση της Ευρώπης για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία ήταν σαφής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε και πώς θα εφαρμοστούν.

Ωστόσο, σημειώνεται, οι ηγέτες αμφιταλαντεύτηκαν και για δελεαστικά προνόμια αν η Άγκυρα ρίξει τους τόνους με τους γείτονές της – προνόμια όπως βελτιωμένες εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση της συνεργασίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η γλώσσα των ηγετών ήταν σκόπιμα διφορούμενη για το θέμα της βίζας των Τούρκων πολίτων, αφήνοντας ένα πιθανό άνοιγμα για την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόταση της Κύπρου για διάλογο έτσι ώστε να επιλύσουν τα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβαν την υποστήριξή τους για διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για το Κυπριακό», καταλήγει το Politico.

Euractiv: «Πολιτική καρότου και μαστιγίου για την Τουρκία»

Το Euractiv αναφέρεται στο «θρίλερ» με το μπλόκο της Κύπρου για υποβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και την επιμονή Αθήνας και Λευκωσίας για τη φρασεολογία του τελικού κειμένου για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γλώσσα που προειδοποιεί την Άγκυρα ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσες κυρώσεις αν συνεχίσει τις έρευνές της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. O συμβιβασμός που επετεύχθη είναι μια συμφωνία για να «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις», να γίνει μια ανασκόπηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας το Δεκέμβριο και τότε να επιβληθούν κυρώσεις, αν δεν έχουν σταματήσει οι προκλήσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Υιοθετώντας μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, οι ηγέτες έδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία για πιο κοντινούς δεσμούς και καλύτερο εμπόριο, αν δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο σε καλή πίστη και να απομακρυνθεί από μονομερείς ενέργειες», καταλήγει.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...