Εθνικό θέατρο: Εγκαίνια θερινής σκηνής με έργο του Λαζόπουλου

Εθνικό θέατρο: Εγκαίνια θερινής σκηνής με έργο του Λαζόπουλου
Θερμό καλοκαίρι προμηνύεται να είναι το προσεχές για το Εθνικό. Η πλούσια χειμερινή περίοδος θα γνωρίσει τη διάδοχη κατάσταση ενός ενισχυμένου καλοκαιρινού προγραμματισμού, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει τέσσερις παραγωγές – οι τρεις εκ των οποίων θα κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο.
Εκτός από τον αυξημένο αριθμό τους οι καλοκαιρινές δραστηριότητες της πρώτης κρατικής σκηνής όπως τις ανήγγειλε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Σωτήρης Χατζάκης, χαρακτηρίζονται από το ενδιαφέρον του δραματολογίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τον σπάνια παιζόμενο «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου με ένα θίασο αξιώσεων που εκτός από την ίδια συνθέτουν οι Νίκος Κουρής, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μάρθα Φριντζήλα, Θέμις Πάνου, Φαίδωνας Καστρής. «Ασφαλώς» ως προς την κωμωδία του ρεπερτορίου, το Εθνικό θα παρουσιάσει τους αριστοφανικούς «Βατράχους» με τον Γιάννη Κακλέα να τους ξανα-σκηνοθετεί μετά από 23 χρόνια έχοντας για πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μουρατίδη, Γιάννη Ζουγανέλη και Πάνο Βλάχο.

Εκτάκτως στις επιδαύριες συμμετοχές του οργανισμού, προστίθεται ο «Ερωτόκριτος» του Βιντσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τη Μαρία Κίτσου στον ρόλο της Αρετούσας. Ο «Ερωτόκριτος» θα συν-χρηματοδοτηθεί από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Το καλοκαιρινό τετράπτυχο ολοκληρώνεται με το Λάκη Λαζόπουλο να σκηνοθετεί ένα νέο δικό του κείμενο με τίτλο «Τω αγνώστω τραγωδώ». Πρόκειται, όπως σχολίασε ο ίδιος, για ένα έργο όπου «το τραγικό αποδομείται ελάχιστα από το κωμικό στοιχείο, όπου η κωμωδία διαστρεβλώνει το σοβαρό». Ήρωές του στέφονται οι ηθοποιοί του Εθνικού που προβληματίζονται για το ποια τραγωδία θα ανεβάσουν το καλοκαίρι• μέχρι που τους ανακοινώνεται ότι λόγω κρίσης θα αναγκαστούν να παίζουν για τα επόμενα δέκα χρόνια το ίδιο έργο.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αποφασίζουν να καλέσουν από το παρελθόν τους σημαντικότερους ήρωες των τριών κλασικών τραγικών ώστε να τους βοηθήσουν στην επιλογή τους. «Τω αγνώστω τραγωδώ» θα είναι η μοναδική παράσταση από τις τέσσερις που θα εδρεύσει στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας τη θερινή σκηνή του Εθνικού σε υπαίθριο θέατρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Το «άνοιγμα» του Εθνικού θα ξεκινήσει ωστόσο, πριν από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, με τη διεύθυνση του θεάτρου να ανακοινώνει πως λόγω επιτυχίας των παραγωγών του αναζητά και τέταρτο χώρο για να φιλοξενήσει τη δράση του. Επιπλέον, καλεί τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για τη μεταφορά της Δραματικής Σχολής του Εθνικού από την Πειραιώς σε άλλο κτήριο, προκειμένου να συστεγαστεί με άλλες δύο σχολές, τη δημιουργία των οποίων έχει εξαγγείλει: τη Σχολή Σκηνοθεσίας υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού και τη Σχολή Αρχαίου Δράματος υπό τη διεύθυνση της Λυδίας Κονιόρδου. Πρόσθετα, μέσα στην Άνοιξη, θα ενεργοποιηθεί χειμερινό κλιμάκιο του Εθνικού με τον Περικλή Μουστάκη να περιοδεύει σε απομακρυσμένες ελληνικές πόλεις με τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη».

Το Εθνικό προβλέπεται να επεκταθεί και στο εξωτερικό όπου η «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον θα ανέβει για έναν κύκλο 26 παραστάσεων το Σεπτέμβριο του 2015 (σε συμπαραγωγή του Picollo Teatro) στη μιλανέζικη σκηνή του Τζόρτζιο Στρέλε. Νωρίτερα, τον προσεχή Ιούλιο, η παραγωγή του Εθνικού «Vitrioli» σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ της Αβινιόν, του οποίου ο Γάλλος σκηνοθέτης είναι επικεφαλής. Νύξεις για, εκτός Ελλάδος, περιοδεία στο εξωτερικό έγιναν και για τις φετινές παραγωγές «Φλαντρώ» και «Ερωτόκριτο».

Πορεία «ανάπτυξης» σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε ο κ. Χατζάκης, γνωρίζει και η επισκεψιμότητα του Εθνικού θεάτρου που για το τετράμηνο 1/9/2013 έως 2/2/2014 υποδέχθηκε 113.826 θεατές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό όπου οι θεατές ήταν 76.603. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ξεκαθάρισε πως η παρουσίαση των στοιχείων δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν «ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά με την προηγούμενη διεύθυνση» και κατέληξε πως το «Εθνικό δεν είναι θέατρο πολυτελείας. Μέλημά μου είναι να κόβει η ποιότητα εισιτήρια».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...