Εικόνα διάλυσης

Ερντογάν

Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται, μετά και τη νέα τρομοκρατική επίθεση, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στο «χάϊ» νάϊτ κλαμπ, δεν είναι αν η γειτονική χώρα απειλείται με διάλυση εις τα εξ ων συνετέθη, αλλά πότε και υπό ποιους όρους και συνθήκες θα συμβεί και, βέβαια, τι επιπτώσεις θα έχει η ολοκλήρωση του σχεδίου αποσταθεροποίησης.

Όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έχει αρχίσει να γίνεται ορατή η χειρ που κινεί τα νήματα, από την πέραν του Ατλαντικού όχθη, όπως και η βιασύνη κάποιων να στείλουν μηνύματα προς το νέο πρόεδρο, στο βαθμό που δεν «έπιασε το υπονοούμενο» από τις συμβουλές του πολύπειρου Χένρι Κίσινγκερ. Στην προκείμενη περίπτωση, φαίνεται πως έχει επιλεχθεί ο κ. Ερντογάν, ως ο «αδύναμος κρίκος» στην «ευρασιατική σκακιέρα», γι’ αυτό και πλήττεται στο «μαλακό υπογάστριο» του, καθώς οι απολήξεις των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων οδηγούν στο ίδιο του το κόμμα ή, έστω, στις παρυφές του. Αυτό δείχνουν οι «υπόγειες διαδρομές» του αστυνομικού-δολοφόνου του Ρώσου πρέσβη, που βρέθηκε να έχει σχέση με το κυβερνών Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και να διεισδύει στη φρουρά του Τούρκου προέδρου μετά, μάλιστα, την απόπειρα πραξικοπήματος και τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν. Αλλά και στην πρωτοχρονιάτικη επίθεση, το παρασκήνιο παραπέμπει σε κύκλους περί το κυβερνών ισλαμικό κόμμα. Αναφερόμαστε στην περίεργη ιστορία που προηγήθηκε, με την επιθετική και «έργω» αμφισβήτηση του νοήματος και της, συναφούς, σκοπιμότητας του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με επιθέσεις εναντίον «Αγιοβασίληδων». Το ότι ο δράστης φέρεται, κατά κάποιες πληροφορίες, να μπήκε στο κλαμπ ντυμένος «Άγιος Βασίλης», συνιστά μια μακάβρια, αλλά, ίσως, όχι συμπτωματική λεπτομέρεια. Σε αυτό το σκηνικό, υπονομευτικής εκ των έσω διάβρωσης, προστίθεται η παράλυση των κρατικών αρχών, που έφτασε ως τη φαρσοκωμωδία της δημοσιοποίησης φωτογραφίας άσχετου προσώπου. Στα παραπάνω, που συνιστούν μια επίθεση στην «καρδιά» του τουρκικού κράτους και κοινωνίας, προστίθενται οι βαριές απώλειες, στο στρατιωτικό πεδίο των μαχών, στην Συρία, που δείχνουν την οξύτητα του μετώπου με τους τζιχαντιστές.

Σε όλα αυτά, προστίθεται η οριακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, που αποτυπώνεται και στην ταχύτατη πτώση του εθνικού της νομίσματος και η οποία έχει, γι’ αυτούς που ξέρουν, πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του 2009, λίγο πριν την κατάρρευση…

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...