Εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση για τα πυρηνικά

Εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση για τα πυρηνικά
Εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση για τα πυρηνικά


05/11/2019 – 18:36

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να το θέσει ξανά σε πλήρη εφαρμογή.

Η Γαλλία καλεί την ιρανική κυβέρνηση να άρει τις αποφάσεις της, ενώ η Μόσχα τονίζει ότι «η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».

Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό, οι οποίες είχαν παγώσει όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής πυρηνική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε συναφθεί το 2015 στην Βιέννη, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο. Μέχρι στιγμής η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που υπάγεται στον ΟΗΕ, δεν έχει σχολιάσει την απόφαση της Τεχεράνης.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξέφρασε με δήλωσή της «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. «θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA, της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν» ωστόσο υπογράμμισε ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι «προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τη συμφωνία».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν», υπενθύμισε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Παρίσι: Ακυρώστε την απόφαση
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 ενώ είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.

«Η ανακοίνωση από το Ιράν στις 5 Νοεμβρίου ότι θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού αντιβαίνει στη συμφωνία της Βιέννης, η οποία περιορίζει αυστηρά τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ. «Αναμένουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις επόμενες εκθέσεις της IAEA για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειας του Ιράν».

Η Γαλλίδα αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, τόσο όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) όσο και τις άλλες υποχρεώσεις του σε σχέση με τα πυρηνικά».

Ανησυχεί και η Μόσχα
Την ανησυχία της για την εξέλιξη εκφράζει και η Μόσχα, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Τεχεράνη.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την δήλωση του Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την πρώτη φάση άρσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρησης στην μονάδα της στο Φορντό, δήλωσε:

«Η Ρωσία και οι εταίροι μας είμαστε υπέρ της διατήρησης αυτή της συμφωνίας, υπέρ της βιωσιμότητας της».

Όπως είπε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα «κατανοεί την ανησυχία του Ιράν με αφορμή τις ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως και τις άνευ προηγουμένου και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτή την χώρα, αλλά την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, επειδή η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...