Εκκληση των Ελλήνων αρχαιολόγων για προστασία μνημείων στο Μεξικό!

Εκκληση των Ελλήνων αρχαιολόγων για προστασία μνημείων στο Μεξικό!

Το «Τραίνο των Μάγια», ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, απειλεί στο πέρασμά του τα σημαντικότερα μνημεία του Μεξικού. Το «τραίνο» πρόκειται, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού, να ωφελήσει την εθνική οικονομία, θυσιάζοντας, ωστόσο, στο όνομα της ανάπτυξης, το μοναδικό φυσικό-πολιτισμικό περιβάλλον της «άγονης γραμμής» QuintanaRoο-Τσιάπας.

Η προγραμματισμένη εντός του 2019 διέλευση του τραίνου ανάμεσα από μνημεία και παρθένα εδάφη απειλεί με οριστική καταστροφή τον πολιτισμό των ιθαγενών, που διατηρήθηκε έως σήμερα χάρις στους συνεχείς αγώνες των ιδίων. Από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού απειλούνται επίσης τα μνημεία στην Χερσόνησο του Yucatan, με τους μνημειώδεις ναούς των Μάγια. Με το τραίνο διαταράσσεται ανεπανόρθωτα το δασώδες περιβάλλον των μνημείων, τα υπόγεια σπήλαια (με τις μεγαλύτερες αποθέσεις νερού του πλανήτη) και γενικότερα το μοναδικό οικοσύστημα, με το οποίο είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη η πολιτιστική κληρονομιά των Μάγια. Στο Campeche, το τραίνο θα περνά από το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του Μεξικού, όπου βρίσκεται το Calakmul, η περίφημη αρχαία πόλη των Μάγια (550-900 μ.Χ.), απειλώντας το φυσικό της περιβάλλον με το προστατευόμενο παρθένο δάσος, το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Αμερικής, διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπου φιλοξενούνται πάνω από 100 διαφορετικά είδη θηλαστικών και πολυάριθμα οικοσυστήματα.

ΠΗΓΗ: ΣΕΑ, 8.2.2019

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/354015-Ekklese-ton-Ellenon-archaiologon-gia-prostasia-mnemeion-sto-Mexiko ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...