Εκλογές στην Ουκρανία: Νίκη για το κόμμα του Ζελένσκι δείχνουν τα πρώτα exit polls

Το κόμμα του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό ρεκόρ 43,9%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ.

Εκτός από τον “Υπηρέτη του Λαού”, άλλα τέσσερα κόμματα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, αφού θα ξεπεράσουν το όριο του 5%: η φιλορωσική Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης βρίσκεται στη δεύτερη θέση, το φιλοδυτικό κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στην τρίτη, η επίσης φιλοδυτική Πατρίδα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο στην τέταρτη και το κόμμα Φωνή του ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, στην πέμπτη.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το έξιτ πολ που διενήργησε η κοινοπραξία τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του έξιτ πολ ο Ζελένσκι, ο πρώην ηθοποιός που εξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία τον Απρίλιο, όρισε ως προτεραιότητές του τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

“Είμαστε ευγνώμονες στον ουκρανικό λαό για την υποστήριξή του”, είπε από την έδρα του εκλογικού επιτελείου του κόμματός του. “Γνωρίζετε τις κυριότερες προτεραιότητές μας (…) είναι να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, να επιστρέψουν οι κρατούμενοι και να νικήσουμε τη διαφθορά”, είπε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θέλει να καλέσει το κόμμα του Βακαρτσούκ για συνομιλίες, με στόχο να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό στο κοινοβούλιο. Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της “Φωνής” είπε ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε συμμαχίες με νέες πολιτικές δυνάμεις, υπό τον όρο ότι δεν θα υποστηρίζονται από ολιγάρχες.

 

Νέα εποχή στην πολιτική

Μετά τις εκλογές, θα σχηματιστεί μια “νέα κυβέρνηση επαγγελματιών και τεχνοκρατών” για να κάνει την ουκρανική οικονομία “μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ζελένσκι την Πέμπτη.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις αφορούν μόνο τους μισούς βουλευτές που εκλέγονται με αναλογικό σύστημα, παραμένει άγνωστο αν το κόμμα του θα αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία ή αν θα πρέπει να σχηματίσει έναν συνασπισμό για να ορίσει κυβέρνηση.

Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου ακολουθούν οι φιλορώσοι της Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης (10% έως 13%), της οποίας ο τρίτος στην ιεραρχία, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ισχυρό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προσκείμενο στον ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι νονός της Ντάριας, μιας από τις κόρες του Μεντβεντσούκ.

Δύο φιλοδυτικά κόμματα, Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (8%) και Πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (6% έως 9%), αναμένεται επίσης να περάσουν το απαιτούμενο όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Το επίσης φιλοδυτικό κόμμα Golos (Φωνή) του 44χρονου ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο, λαμβάνει από 4% έως 7% της πρόθεσης ψήφου.

Επενδύοντας στην ελπίδα για ανανέωση, το κόμμα του προέδρου και το Golos, έχουν πολλούς υποψήφιους νεαρής ηλικίας και νεόκοπους. Η μέση ηλικία των υποψηφίων τους είναι τα 37 έτη.

Κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βακαρτσούκ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Κίεβο με το συγκρότημά του Okean Elzy πριν περπατήσει έως το κοινοβούλιο με τους οπαδούς του. “Καταλαβαίνουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι γι αυτό”, είπε ο ουκρανός μουσικός απευθυνόμενος στο πλήθος.

Οι εκλογές αυτές αναγγέλλουν μια νέα εποχή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία διοικείτο έως τώρα από άνδρες και γυναίκες πολιτικούς που μεγάλωσαν στην ΕΣΣΔ.

Μεταξύ 50% και 70% των βουλευτών αναμένεται να είναι νεόκοποι, πολλοί από τους οποίους νεαρής ηλικίας χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, προβλέπουν οι ειδικοί, οι οποίοι χαιρετίζουν επιφυλακτικά αυτή την ανανέωση, αλλά φοβούνται μια έλλειψη ικανοτήτων και μια πιθανή “αναταραχή”.

“Ναι, θα υπάρξουν λάθη, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος” για να γίνουν “βασικές” αλλαγές, είπε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βερεστσούκ, υποψήφια για κόμματος του προέδρου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 20.00. Στην Ουκρανία, 225 βουλευτές εκλέγονται με αναλογικό σύστημα, ενώ οι άλλοι 199 ορίζονται με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε έναν γύρο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...