Εκλογές φέρνει ο Σόιμπλε

ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ακόμα και τις εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Αν δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να κρατά όμηρο την Ελλάδα για τους δικούς του σκοπούς. Κι αυτό παρά τις πιέσεις του Ομπάμα που έρχεται στην Αθήνα, του ΔΝΤ και πολλών Ευρωπαίων. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών βαραίνει το πολιτικό κλίμα.

«Πιστεύω ότι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη, πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή και τον ειδικό ρόλο που παίζει στο προσφυγικό, στην προσφυγική κρίση. Και κυρίως, κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μάλιστα μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες». Με τη φράση, μετά τις συναντήσεις του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει σε όλους Αμερικανούς και Ευρωπαίους την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στις σημερινές συνθήκες και συγχρόνως τους υπενθυμίζει ότι τον επόμενο χρόνο κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης από τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία. Αν δεν θέλουν ένα ακόμα πονοκέφαλο (δηλαδή την Ελλάδα) τότε να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για το χρέος.

Στις συναντήσεις της Παρασκευής συμφωνήθηκε ένα ραντεβού στο Εurogroup του Δεκεμβρίου για το θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης. Λίγες ώρες πριν όμως ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Σόιμπλε σε συνέντευξη του France 24, αναφερόμενος στη διαπραγματευτική μάχη του καλοκαιριού του 2015: «Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο».

Η επίθεση στον Σόιμπλε φυσικά και δεν είναι τυχαία, αφού είναι ο βασικός εκφραστής της άρνησης να τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος, είναι τελικώς ο βασικός αντίπαλος της Ελλάδας.

Η αντιπαλότητα με το Βερολίνο, δεν είναι μια πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά με την Ελλάδα. Μετά από τόσες θυσίες πρέπει να φανεί φως στην ελληνική οικονομία και αυτό προϋποθέτει και την ελάφρυνση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση. Αν αυτά δεν γίνουν συνεχίζεται η αβεβαιότητα. Γι’ αυτό και στελέχη της κυβέρνησης προτείνουν στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει ακόμα και σε εκλογές αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Διότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν συνεχώς θυσίες από τους Έλληνες χωρίς αντίκρισμα.

Δεν είναι τυχαία και η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει το θέμα του Grexit και των εκλογών στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Αν δεν βρεθεί λύση για το χρέος και οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή τότε είναι ορατό το σενάριο του Grexit και οι εκλογές, είπε ο κ. Βαρδάκης ο οποίος φαίνεται να στηρίζει τις θέσεις του Πάνου Σκουρλέτη.

Στις αποφάσεις στου Πρωθυπουργού (αν και όχι με την ίδια βαρύτητα όπως το χρέος) θα συμβάλλει και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να ανατρέψει τις κυβερνητικές επιλογές, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την ίδια την αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως μια αρνητική εξέλιξη θεωρείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη, ήττα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Φίλης.

Ο μεγάλος ανασχηματισμός

Πριν όμως φτάσουμε σε όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ένα μεγάλο δομικό ανασχηματισμό. Οι σημαντικές δομικές αλλαγές θα φέρουν και αλλαγές σε πρόσωπα.

Όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ζήτημα του ανασχηματισμού, όπως άφησε να εννοηθεί και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οι δομικές αλλαγές θα φέρουν κατάργηση υπουργείων, μετακινήσεις υπηρεσιών από ένα υπουργείο σε άλλο, συγχωνεύσεις και διασπάσεις υπουργείων και γενικών γραμματειών.

Όλα θα ξεκινήσουν από τη δομή του πρωθυπουργικού γραφείου. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό σχήμα ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος και ενόχληση των υπουργείων για το παραγόμενο έργο.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ενδεχόμενη είσοδος ανεξάρτητων παραγόντων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ξένοι παρατηρητές οι οποίοι συνδέουν τον ανασχηματισμό με την δεύτερη αξιολόγηση, εκτιμούν ότι όσοι διαφωνούν με αποκρατικοποιήσεις όπως ο Πάνος Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ, θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Όμως αυτό που είναι βασικό κριτήριο για τον Πρωθυπουργό είναι η αποτελεσματικότητα και όχι οι εκτιμήσεις των ξένων πρακτορείων.

Το Συνέδριο

Σήμερα η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελέγη στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, εκλέγει τον νέο Γραμματέα της που δεν αποκλείεται να είναι και πάλι ο Παναγιώτης Ρήγας. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τη θέση αυτή και στον Νίκο Φίλη και στον Πάνο Σκουρλέτη, οι οποίοι αρνήθηκαν.

Εκτός από το νέο Γραμματέα σήμερα εκλέγεται και η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μπορεί να συμμετάσχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος ο Πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά δείξει τη διάθεσή του να μετακινήσει στελέχη από την κυβέρνηση στο κόμμα ενόψει του ανασχηματισμού.

Το Συνέδριο άλλωστε είχε δείξει την απόλυτη κυριαρχία του Τσίπρα στο κόμμα.

Ένα συνέδριο που έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στις ομαδοποιήσεις μέσα στο κόμμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...