Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Πρωτοβουλίες κινήσεων από τον Αλέξη Τσίπρα

Την δική του ατζέντα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα δίνοντας τον τόνο στα θέματα του εκλογικού νόμου και της Προεδρική εκλογής.

Προσπάθεια να διαμορφώσει την ατζέντα του επόμενου διαστήματος επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που έγινε σαφές από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (Βήμα) και την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας για να ακολουθήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μπει δυναμικά το κόμμα του στην νέα χρονιά και μάλιστα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις παρά την κυβερνητική προσπάθεια-όπως λένε στην Κουμουνδούρου- να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την Προεδρική εκλογή. Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα αξιώνοντας από τον Κ. Μητσοτάκη ακόμη και αναθεώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν αποσπάσει την απαιτούμενη στήριξη από τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Τουρκίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Εκ παραλλήλου στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν και τις πρωθυπουργικές αποφάσεις γύρω από το πρόσωπο που θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα χωρίς να αποσυνδέουν όπως φαίνεται την επιλογή αυτή και από τον εκλογικό νόμο. Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοιες ώστε να εξασφαλίσουν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, κάτι που εάν συμβεί τελικώς μπορεί να καθορίσει και την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για την ανάδειξη Προέδρου. Διαβλέπουν δηλαδή μία «πακετοποίηση» εκλογικού νόμου και προεδρικής εκλογής σε περίπτωση που το ΚΙΝΑΛ ψηφίσει το νέο εκλογικό σύστημα που ουσιαστικά θα καταργεί την απλή αναλογική που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογή νέου ΠτΔ: Τα πρόσωπα που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εάν συμβεί αυτό, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργός να επιλέξει για την Ηρώδου του Αττικού μία προσωπικότητα από τον χώρο της κεντροαριστεράς που θα ικανοποιεί και το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την κατάργηση της απλής αναλογικής και αφετέρου ότι δεν δέχονται άλλο πρόσωπο πλην του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον έχουν διαμηνύσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως αρνητικό απέναντι στην προώθηση μίας υποψηφιότητας που δεν αφορά πολιτικό πρόσωπο. Διόλου τυχαία με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε προσφάτως ότι δεν διανοείται να αναδειχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο που δεν γνωρίζει καν τι σημαίνει υφαλοκρηπίδα, στοιχείο που υποδηλώνει την κατά την αξιωματική αντιπολίτευση αναγκαιότητα να είναι πολιτικός ο νέος Πρόεδρος και μάλιστα να μπορεί να ασκεί και διπλωματία.

Η προεδρολογία χτυπά κόκκινο

Το θέμα είναι τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ο πρωθυπουργός δεν καταλήξει στον Π. Παυλόπουλο και ασφαλώς εάν ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ενδεχομένως σ’ αυτήν την περίπτωση λένε πηγές της Κουμουνδούρου να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλο πρόσωπο που να εκφράζει και τον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο. Τίποτα δεν θα αποφασιστεί προτού ο Κ. Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του για την προεδρική εκλογή.

ethnos.,gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...