Ελληνική πολιτική και διαρθρωτικοί περιορισμοί…Της Αλεξίας Χαρακίδα


Χαρακίδα Αλεξία
(Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης –κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών ,Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών), τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΠΜΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η Ελληνική κοινωνία παρουσιάζει σύνθετες αλλαγές με μια διαδικασία λήψης αποφάσεων που φανερώνει ένταση ανάμεσα στις πιέσεις για μεταρρύθμιση και διαρθρωτικές δυσχέρειες στην πραγματοποίησή τους .Το ελληνικό κράτος καθ’όλη την διάρκεια της ιστορίας του  χαρακτηρίζεται από προβλήματα που επηρεάζουν τις θεσμικές του δυνατότητες όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα .Τα προβλήματα αυτά όπως βλέπουμε να αυξήθηκαν ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν για μεταρρύθμιση τόσο στο εσωτερικό της χώρας για τον λεγόμενο ’’εκσυγχρονισμό’’ , όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα.

Ήδη από το 1980 , η χώρα μας παρουσιάζεται ως χώρα  που απομακρύνεται από παθιασμένες λαϊκιστικές πολιτικές .Η Ελλάδα δεν θεωρείται η μοναδική χώρα όπου εμφανίζονται διαμάχες για την διαδικασία κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο χαρακτήρας ωστόσο, όσο αφορά την ένταση των περιορισμών του ευρύτερου περιβάλλοντος θεωρείται μοναδικός. Οι  συγκεκριμένες αλλαγές δημιούργησαν προβλήματα διακυβέρνησης στην Ελλάδα ,τόσο σε πολιτικό , όσο και  σε κοινωνικό επίπεδο, το οποίο επαναπροσδιορίζεται συνεχώς από τις αλλαγές αυτές.

Η Ελλάδα παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε και τις δικαιολογημένες «επιφυλάξεις»  του θεσμού της ΕΕ οδηγήθηκε στην πολυπόθητη συμφωνία υπογραφής του μνημονίου ένταξης από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή , δημιουργώντας ένα αίσθημα συλλογικότητας και ασφάλειας αυξάνοντας το κύρος της χώρας με ταυτόχρονη αύξηση όπως έχει παρατηρηθεί του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Μην ξεχνάμε πως με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ η εικόνας της χώρας στο εξωτερικό βελτιώθηκε σημαντικά.

Η κατάθλιψη που δημιούργησε η τέως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει ξεκάθαρα την αδυναμία της και την άρνηση της ή αλλιώς την απροθυμία της στην πολιτική που ακολούθησε να δώσει τέλος σε προβλήματα που επηρεάζουν εδώ και χρόνια  τις θεσμικές δυνατότητες του κράτους και την ανικανότητά της για διαπραγμάτευση. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων, των μισθωτών και των συνταξιούχων , η ανεργία και η πλήρης απαξίωση της εκπαίδευσης μετέτρεψαν το ’’παραμύθι’’ του Α.Τσίπρα σε εφιάλτη.

Δύο μήνες σχεδόν μετά από τις εκλογές τις 7ης Ιουλίου , ο ελληνικός λαός φαίνεται ικανοποιημένος από τις πολιτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ρεαλιστής και αξιόπιστος σύμφωνα με την κοινή γνώμη με στρατηγικές κινήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κινήσεις roller coaster του Α.Τσίπρα .Οι πρώτες εκτιμήσεις για το έργο της κυβέρνησης είναι θετικές , με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να είναι προσανατολισμένα στην πολιτική τους ατζέντα και προσηλωμένα στην επίτευξη των στόχων .

Χαρακίδα Αλεξία

(Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης –κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών ,Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών), τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΠΜΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Επειδή κάποιος δεν είχε ζήσει τότε δεν σημαίνει πως δεν έχει γνώσεις για την εποχή αυτή. Γι’αυτό Ανώνυμε πήγαινε αλλού να βγάλεις την χολή σου και την ζήλεια σου επειδή προφανώς δεν είσαι καταρτισμένο, με γνώσεις, άτομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...