Ελληνικό πλοίο ύποπτο για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στη Βραζιλία

Ελληνικό πλοίο ύποπτο για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στη Βραζιλία
Ελληνικό πλοίο ύποπτο για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στη Βραζιλία


04/11/2019 – 19:08

Έρευνες ανακοίνωσε ότι διεξάγει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας για ένα πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από τις ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν την πιθανή πηγή της πετρελαιοκηλίδας χρησιμοποιώντας δεδομένα ωκεανογραφικά και γεω-εντοπισμού, σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να ήταν το μόνο που έπλεε στην περιοχή κατά τη στιγμή που ξεκίνησε η πετρελαιοκηλίδα.

Οι αρχές της Βραζιλίας δεν κατονόμασαν το πλοίο, ωστόσο σε εισαγγελικό έγγραφο που απέκτησε το Reuters αναφέρεται το πλοίο “Bouboulina” που ανήκει στην ελληνική Delta Tankers Ltd. Σύμφωνα με την αστυνομία, από το πλοίο φαίνεται να διέρρευσε αργό πετρέλαιο κατά μήκος 700 χιλιομέτρων το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου. Το πλοίο είχε φορτώσει πετρέλαιο στο λιμάνι του Σαν Χοσέ στη Βενεζουέλα και είχε ως προορισμό τη Σιγκαπούρη.

«Το πλοίο με ελληνική σημαία κατέπλευσε στην Βενεζουέλα στις 15 Ιουλίου, όπου έμεινε για τρεις μέρες και στην συνέχεια απέπλευσε για την Σιγκαπούρη, με ενδιάμεση στάση στην Νότια Αφρική. Η υπό έρευνα κηλίδα πρέπει να δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

Σε δήλωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα και πραγματοποιούνται έρευνες σε διευθύνσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο που συνδέονται με ελληνική εταιρεία. Οι αρχές της Βραζιλίας ζήτησαν την συνδρομή διεθνών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της Interpol, προκειμένου να ερευνήσουν το πλοίο, το πλήρωμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, αναφορές για την πετρελαιοκηλίδα είχαν γίνει σε εννέα πολιτείες και 94 πόλεις, ενώ περισσότερα από 81 ζώα πέθαναν και περισσότερα από 107 επηρεάστηκαν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι έχουν συλλέξει περισσότερους από 2.000 τόνους λυματολάσπης από τις ακτές.

 

Διαψεύδει η πλοιοκτήτρια εταιρεία DELTA TANKERS LTD. οποιαδήποτε ανάμιξη τάνκερ συμφερόντων της σε περιστατικό περιβαλλοντικής ρύπανσης στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, “η DELTA TANKERS LTD., διαχειρίστρια εταιρεία του υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίου “BOUBOULINA” , διευκρινίζει ότι καμία δημόσια αρχή της Βραζιλίας δεν ήρθε ποτέ σε επαφή, είτε με την ίδια την εταιρεία είτε με το συγκεκριμένο πλοίο, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα που εμφανίστηκε στις βραζιλιανές ακτές στο τέλος του καλοκαιριού”. Παραλλήλως, η εταιρεία σημειώνει ότι “το “ΒOUBOULINA” αναχώρησε πλήρες φορτίου από τη Βενεζουέλα, στις 19 Ιουλίου του 2019, με κατεύθυνση το λιμάνι Melaka της Μαλαισίας. Το πλοίο έφτασε στον προορισμό του χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ξεφόρτωσε το σύνολο του φορτίου του, χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή απώλεια”.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...