Ελληνικό “comeback” σε ομόλογα και μετοχές – Οι θεσμοί προειδοποιούν αλλά οι αγορές εμπιστεύονται Ελλάδα

Νέα ρεκόρ στα Ομόλογα, την ώρα που το Χρηματιστήριο έγινε η καλύτερη αγορά παγκοσμίως, με κέρδη 38% μέσα στο 2019. Ισχυρές επιδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των θεσμών για τα δημοσιονομικά. Οι επενδυτές βλέπουν την επιτυχία της προηγούμενης τριετίας καθώς και τις ελκυστικές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και επιμένουν ελληνικά.  

Τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ με την απόδοση του δεκαετούς την περασμένη εβδομάδα να υποχώρησε έως και το ιστορικό ρεκόρ τους 2,67%, ενώ την Παρασκευή σταθεροποιήθηκε στο πολύ καλό για τα ελληνικά δεδομένα 2,71%.

Την ώρα που τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν μικρές αποδόσεις, που δεν υπόσχονται σημαντικά κέρδη στους επενδυτές, τα ελληνικά συνδυάζουν καλά επιτόκια, χωρίς υψηλό ρίσκο. Η διαφορά είναι μεγάλη ειδικά με τα ομόλογα της βόρειοκεντρικής Ευρώπης που έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν χώρες όπως η Γερμανία για να τις δανείσουν!

Οι εξελίξεις ρίχνουν σημαντικά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, κάτι που κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πληροφορίες για νέα επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα επιβεβαιωθούν.

Παράλληλα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βάλει ψηλά τον πήχη του καλοκαιριού, με έμπειρους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει και τις 1.000 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, με οδηγό των τραπεζικό κλάδο, ο γενικός δείκτης έχει κάνει το καλύτερο 5μηνο του τρίτου μνημονίου και βρίσκεται στις 847,36 μονάδες.

Η μέχρι την Παρασκευή επίδοση της ελληνικής αγοράς, είναι η καλύτερη παγκοσμίως.  Μέσα στο 2019 ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει το 38% της αξίας του με τα κέρδη να είναι υπερδιπλάσια του αμερικανικού δείκτη S&P 500.

Ωστόσο τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM στις τελευταίες εκθέσεις και δηλώσεις των αξιωματούχων τους δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το πακέτο παροχών που προωθήθηκε τον περασμένο μήνα και την ανησυχία τους για ανατροπή μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ασθενική ανάπτυξη. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ άλλωστε έδειξαν αισθητή επιβράδυνση και απομάκρυνση από τον επίσημο στόχο της ανάπτυξης.

Στα αρνητικά, είναι η στάση της Ευρώπης για το πακέτο των θετικών παρεμβάσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αρχίζει να φαίνεται πως οι θεσμοί στρέφονται υπέρ των επιφυλάξεων που εκφράζουν οι πιο συντηρητικές φωνές, ειδικά μέσα στην Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, ο ESM, φαίνεται των σκληραίνει τη στάση του, χωρίς όμως να παρεμβαίνει ουσιαστικά, καθώς η Ευρώπη δεν θέλει να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην προεκλογική περίοδο. Ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, εγκάλεσε προ ημερών ευθέως την Αθήνα για παραβίαση της διαδικασίας, λέγοντας ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν μονομερώς και εκτίμησε ότι ο εφετινός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της Ευρώπης δεν είναι μόνο για την νυν κυβέρνηση, αλλά πάει και για όποιον αναλάβει τα ινία της ελληνικής Οικονομίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ειδικά η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχθούν μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, παρά το γεγονός ότι το ζητούν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα επιμένουν στην μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι το οποίο δεν θα γίνει καθώς η ακύρωση του νόμου έχει ήδη περάσει από την Βουλή με ψήφους τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορούμε να περιμένουμε την επομένη των εκλογών, ο ίδιος ο  κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι όλα θα τεθούν και πάλι στη διαπραγμάτευση. Ο κίνδυνος που αρχίζει να διαφαίνεται είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στις ελαφρύνσεις και δεν έχει περιθώριο να τις ανατρέψει, αν εκλεγεί η Ν.Δ., θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης, ως δικαιολογία για την εφαρμογή μίας δυσκολότερης πολιτικής.  

Η… «γυριστή» στις αγορές γίνεται από το πετρέλαιο.  Μετά την άνοδο των τιμών που προκάλεσε η επίθεση στα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Την Πέμπτη οι αναλυτές οι επενδυτές φοβήθηκαν τα χειρότερα και οι τιμές έκαναν ράλι 4% και πολλοί έβλεπαν εκτίναξή τους στα υψηλά του προηγούμενου Οκτωβρίου ενώ άλλοι έβλεπαν άνοδο των τιμών μέχρι και στα 100 δολάρια/βαρέλι.

Όμως η κρίση αποκλιμακώθηκε και η τιμή του αργού (μπρεντ) μειώνεται κατά 1,13% στα 61,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 1% στα 51,94 δολάρια/βαρέλι. 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...