Εμβόλιο Pfizer: Το Ισραήλ ερευνά περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό

Το Ισραήλ ερευνά περιστατικά φλεγμονών στην καρδιά, ιδιαίτερα σε άνδρες  κάτω των 30 ετών που έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας

Ανησυχία έχουν προκαλέσει ευρήματα μιας αδημοσίευτης έκθεσης του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου Pfizer-BioNtech.

Ειδικότερα, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου και αρκετών δεκάδων περιπτώσεων ανθρώπων -ιδιαίτερα αντρών κάτω των 30 ετών- που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυός.

«Το υπουργείο Υγείας εξετάζει επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια», δήλωσε ο συντονιστής για την αντίδραση του Ισραήλ στην πανδημία, Ναχμάν Ας.

Προς το παρόν δεν τεκμηριώνεται αιτιολογική σχέση, αλλά όπως και στην περίπτωση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων με τα AstraZeneca και Johnson & Johnson, υπάρχει χρονική συσχέτιση, δηλαδή, έχει εκδηλωθεί μυοκαρδίτιδα σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα

Ο προσδιορισμός για το αν τελικά ευθύνεται το εμβόλιο ή όχι είναι δύσκολος επειδή μυοκαρδίτιδα προκαλούν πολλοί ιοί, ακόμα και ο απλός ιός της γρίπης. Ο κορωνοϊός επίσης μπορεί να πλήξει την καρδιά και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Τα 62 περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε 5 εκατ. δόσεις με το εμβόλιο Pfizer-BioNtech δεν είναι πολλά, σύμφωνα με την timesofisrael. Ίσως είναι και λιγότερα από τα αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό υπό άλλες συνθήκες.

Τα περιστατικά αυτά, όπως σημειώνει το ισραηλινό Μέσο, εντοπίστηκαν μόνο και μόνο επειδή τώρα υπάρχει μια αυξημένη καταγραφή της οποιαδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας (φαρμακοεπαγρύπνηση) που σχετίζεται με τα εμβόλια.

Η μυοκαρδίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ειδικά στα νεότερης ηλικίας άτομα σπάνια ενέχει τον κίνδυνο θανάτου.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...