Εμπόριο τρόμου: Οι κερδοσκόποι τσακίζουν την παγκόσμια οικονομία

Εμπόριο τρόμου: Οι κερδοσκόποι τσακίζουν την παγκόσμια οικονομία
Εμπόριο τρόμου: Οι κερδοσκόποι τσακίζουν την παγκόσμια οικονομία


25/02/2020 – 16:09

Σε κίνδυνο τουρισμός, τράπεζες, αερομεταφορές και συναλλαγές – Με πρόσχημα τον κορωνοϊό προκάλεσαν κραχ και στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι έμποροι του τρόμου χρησιμοποιώντας ως όχημα την εξάπλωση του κορωνοϊού επιδίδονται σε ένα όργιο κερδοσκοπίας.

Στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κανένα απολύτως κρούσμα οι γνωστοί κερδοσκόποι ισοπέδωσαν το χρηματιστήριο που έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 5,97%.

Πρόκειται για ένα κραχ που δεν έχει προηγούμενο αφού οι κερδοσκόποι δεν βρήκαν καμία αντίσταση, ούτε από τους θεσμικούς επενδυτές, ούτε από τις τράπεζες, ούτε και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κάνει μονίμως τον τροχονόμο στους ξένους γύπες.

Το εμπόριο τρόμου βασίζεται στον πανικό που προκαλεί στην κοινωνία ο κορωνοϊός.

Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες θάνατοι από γρίπη ο κόσμος έχει πάθει υστερία.

Στη γειτονική Ιταλία σημειώνονται σκηνές βγαλμένες από ταινία τρόμου.

Τα σούπερ μάρκετ πολιορκούνται από κόσμο, τα φαρμακεία αδειάζουν όλη τη σαβούρα και η οικονομική ζωή παραλύει από τα πρωτοφανή μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Στην Ελλάδα τρέμουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν κρούσματα του κορωνοϊού γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό, τη μοναδική βαριά βιομηχανία που διαθέτει η χώρα.

Τεράστιο πλήγμα δέχεται ήδη η ναυτιλία, το εμπόριο και κατ΄ επέκταση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει συνέλθει από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα προκαλέσει συνέπειες στην Ελλάδα.

Δεν δικαιολογείται όμως το εμπόριο τρόμου και το όργιο κερδοσκοπίας που έχει στηθεί από τους γύπες των αγορών που επιχειρούν να απαξιώσουν τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες και να αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας τις μετοχές.

Η πολιτεία οφείλει να σταματήσει το εμπόριο τρόμου και την κερδοσκοπία πριν εξελιχτεί σε μάστιγα για τον λαό και τη χώρα.

Κατέρρευσε το χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού

Μεγάλες απώλειες που προσεγγίζουν το 6% κατέγραψαν χθες οι τιμές των μετοχών, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αφού τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η αγορά διέσπασε εύκολα καθοδικά τις τεχνικές στηρίξεις που υπήρχαν στις 880 και 860 μονάδες και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από το επίπεδο των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις διαμορφώθηκε στις 839,70 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,97%. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή  συνεδρίαση ήταν και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύτηκε και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56,78 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,96%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,05%.

Πρόσφατα η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στο γεγονός πως ο αντίκτυπος του κορωνοϊού, όσον αφορά την εταιρική κερδοφορία, είχε υποτιμηθεί στις πρόσφατες αποτιμήσεις των μετοχών, γεγονός που υποδήλωνε ότι η πιθανότητα διόρθωσης των Αγορών ήταν αρκετά υψηλή”. Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “Τουρισμός, Ναυτιλία, Μεταποίηση, Εμπόριο και Εφοδιαστική Αλυσίδα θα δεχτούν χτύπημα από την επιδημία, το οποίο ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί” και ότι δεν μπορεί να τιμολογηθεί, είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τις Αγορές. “Αρκετοί τομείς του Μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας αναμένουν ελλείψεις προμηθειών από την Άπω Ανατολή τις επόμενες ημέρες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα”, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Δεκάδες προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων για την αποστολή Εμπορευμάτων και Πρώτων Υλών από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το αντίθετο, έχουν ακυρωθεί μετά την κλιμάκωση της κρίσης του ιού. Στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, οι ναύλοι υποχωρούν σε χαμηλά πολυετίας, οι δε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση επισκευών στα Κινεζικά και Κορεατικά Ναυπηγεία, προσθέτουν οικονομικό βάρος στις Ναυτιλιακές Εταιρείες. Σε κατάσταση συναγερμού και οι κλάδοι του Τουρισμού, καθώς υπάρχει φόβος να πληγεί και η τουριστική διάθεση των Ευρωπαίων, μετά τους Ασιάτες.Άλμα άνω του 30% καταγράφει ο δείκτης μεταβλητότητας Volatility Index (VIX), με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού να σκορπά μίνι πανικό στις Διεθνείς Αγορές.

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές χθες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχίες για πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη. O Dow Jones καταγράφει βουτιά 2,9% ή 850 μονάδες, στις 28.141 μονάδες, υποχωρώντας για κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών, για πρώτη φορά από τις 10 Οκτωβρίου του 2019. Ο βιομηχανικός δείκτης οδεύει για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έχασε πάνω από 1.000 μονάδες. Ο Nasdaq διολισθαίνει 3,3% στις 9.260 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 2,6% χαμηλότερα, στις 3.251 μονάδες. Στο ταμπλό, οι μετοχές των αεροπορικών Delta Airlines και American Airlines βουτάνε πάνω από 5%, ενώ η United Airlines διολισθαίνει 4,8%. Οι μετοχές των διαχειριστών καζίνο, όπως των Las Vegas Sands και Wynn Resorts, υποχωρούν 4%. Μεγάλο χτύπημα δέχονται και οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ. Η μετοχή της Nvidia καταγράφει απώλειες 6%, ενώ η Intel σημειώνει πτώση 3,3%. Βουτιά 9% πραγματοποιεί η AMD.  Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Apple και οι προμηθευτές της. Η μετοχή της κατασκευάστριας των iPhone διολισθαίνει 3%, ενώ πτώση 4,5% σημειώνει η μετοχή της Skyworks Solutions. «Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας συνέχισε να πολλαπλασιάζεται το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να επανεκτιμήσουν την άποψή τους ότι η επιδημία θα είναι βραχυχρόνια», ανέφερε σε σημείωμά του αναλυτής της ΧΜ.

«Βουτιά» κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου

Ισχυροί τριγμοί γίνονται αισθητοί και στην αγορά εμπορευμάτων, με τον νέο κορωνοϊό να «μολύνει» κατά κύριο λόγο την αγορά πετρελαίου. Με τους ειδικούς να προβλέπουν ραγδαία πτώση στη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και διεθνώς, η τιμή του τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού έκανε χθες βουτιά. Στον αντίποδα ο χρυσός έχει ανακτήσει για τα καλά τη λάμψη του ως καταφυγίου. Συγκεκριμένα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε 5% στα 55,56 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αμερικανικό αργό με πτώση 3,95% προσγειώθηκε στα 51,27 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί από όσους γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο και τις μετοχές φαίνεται να στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή σποτ του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε χθες 2,21% στα 1.685,30 δολάρια η ουγκιά και θεωρείται θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 1.700 δολαρίων. Τα κέρδη αυτά έρχονται ύστερα από άνοδο μεγαλύτερη του 3,5% την περασμένη εβδομάδα.

Ισχυρές πιέσεις στην Ασία

Στην ασφάλεια του χρυσού στρέφονται οι επενδυτές καθώς εξαπλώνεται πέραν της Κίνας η επιδημία του κορωνοϊού, με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στη Μέση Ανατολή, επιδεινώνοντας την προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία έχει ταράξει ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς ανησυχούν για εξάπλωση του κορωνοϊού στην υπόλοιπη Ευρώπη και για πρόκληση οικονομικών προβλημάτων. Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο δείκτης Kospi κατέγραψε πτώση 3,87% στις 2.079 μονάδες, 1,62% ο Hang Seng στις 26.866 μονάδες και 2,28% ο ASX στις 7.065 μονάδες, ενώ περιορισμένες είναι οι απώλειες στους κινεζικούς δείκτες, στο 0,28% για τον Shanghai Composite (3.031 μονάδες) και 0,4% για τον CSI (4.132 μονάδες). Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Κικίλιας: Είμαστε θωρακισμένοι, έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα

Έκκληση για ψυχραιμία και σοβαρότητα απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και διαβεβαίωσε πως η χώρα είναι θωρακισμένη. «Είμαστε δομημένοι, είμαστε οργανωμένοι, σας παρακαλώ για ακόμα μία φορά να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «ο ιός μοιάζει με μια σοβαρή γρίπη κι έτσι θα αντιμετωπιστεί». Λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας, εξήγησε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας: «Η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει τα νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα».

Οι Μιλανέζοι αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ

Με την κατάσταση στη χώρα να αρχίζει να ξεφεύγει, οι Μιλανέζοι σπεύδουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι πολύ δύσκολη, καθώς πολλές περιοχές είναι σε καραντίνα, οι Μιλανέζοι τρέχουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, ενώ πλέον γάμοι και κηδείες γίνονται σε… κλειστό κύκλο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο (περιοχές όπου σημειώθηκαν πέντε θάνατοι). Επίσης ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα όρισε ως ειδικό σύμβουλο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρομπέρτο Ριτσιάρντι. Πλέον, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία.

Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις έξι περιοχών: 112 στη Λομβαρδία (συμπεριλαμβάνονται δύο θάνατοι). 22 στο Βένετο (συμπεριλαμβάνεται ένας θάνατος). 9 στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια. 3 στο Πιεμόντε. 3 στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε. 3 στο Λάτσιο (ένας ασθενής έχει αναρρώσει). Λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων στη Λομβαρδία, οι Αρχές έθεσαν σε καραντίνα 10 πόλεις: Betonico, Castiglione D’ Adda, Castelgerundo, Maleo, Terranova dei Passerini, Codogno, San Fiorano, Somaglia, Fombio
Casalpusterlengo.

Στους 2.592 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι νεκροί έφτασαν τους 2.592 νεκρούς στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός αυξημένος κατά 150 θανάτους από την προηγουμένη, με όλα τα θύματα πλην ενός να καταγράφονται στη Χουμπέι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι. Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο. Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

833 νέα κρούσματα και 7 νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι 70 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα. Ο νέος απολογισμός, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κορεατικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανεβάζει σε 231 τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής. Σήμερα το πρωί η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για 161 νέα κρούσματα και δύο νέους νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε επτά. Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περισσότερα από 700 νέα να καταγράφονται σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι περισσότεροι ασθενείς συνδέονται με την “Εκκλησία Σιντσεοντζί του Ιησού” στην πόλη Νταεγκού, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας.

12 νεκροί στο Ιράν

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna. “Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων και την μόλυνση 47 άλλων από τον ιό στη χώρα”, μετέδωσε το πρακτορείο. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 8 νεκροί.

Κρούσματα σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής 

Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στο Μπαχρέιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Μανάμα, το πρώτο κρούσμα είναι υπήκοος Μπαχρέιν που επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν. Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι — ανάμεσά τους και ένας υπήκοος Σαουδικής Αραβίας — που επέστρεψαν στο μικρό κράτος από το Ιράν επαληθεύτηκε επίσης πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19. Το KUNA ανέφερε ότι τα τρία κρούσματα επαληθεύτηκαν μεταξύ των 700 ανθρώπων οι οποίοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την ιρανική Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού. Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις πιθανόν μολυσμένους με τον ιό, στη δυτική επαρχία Χεράτ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι. Το υπουργείο Υγείας του Ομάν ανέφερε σήμερα τα πρώτα δύο κρούσματα μολύνσεων από στη χώρα , μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Oman TV. Οι δύο γυναίκες από το Ομάν που διαγνώστηκαν με την ασθένεια είχαν επισκεφθεί το Ιράν, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο. Η κατάστασή τους είναι σταθερή, πρόσθεσε.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...