Ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ζητούν οι πολίτες

Ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ζητούν οι πολίτες
Ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ζητούν οι πολίτες

Περισσότερους πόρους για την Ε.Ε. ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ώστε να διατεθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις προτεραιότητες θέτουν την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις θέσεις εργασίας και την ενίσχυση της οικονομίας.

To 56% των πολιτών θεωρούν ότι οι πόροι που διαθέτει η Ε.Ε. δεν επαρκούν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2020 και είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες πολίτες στην πλειονότητά τους ζητούν από την Ε.Ε. να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο. Στις προτεραιότητες θέτουν βασική τη δημόσια υγεία, ενώ ακολουθούν η οικονομική ανάκαμψη και η κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα το ποσοστό εκτοξεύεται στο 79%.

Στο ερώτημα σχετικά με τους τομείς πολιτικής για τους οποίους πρέπει να δαπανηθούν αυτά τα αυξημένα κονδύλια της Ε.Ε., η δημόσια υγεία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το 55% των συμμετεχόντων κατατάσσει πρώτες τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, το οποίο αποτελεί την επικρατούσα άποψη σε 17 κράτη μέλη της Ε.Ε. Ακολουθούν η οικονομική ανάκαμψη και οι νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις (45%), η απασχόληση και οι κοινωνικές υποθέσεις (37%), καθώς και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (36%).

Στην Ιταλία (58%), τη Σλοβενία (55%) και τη Λιθουανία (54%), την πρώτη θέση καταλαμβάνει η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι πολίτες στη Δανία (45%), θεωρούν ότι η συνέχιση της μάχης εναντίον της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ, ενώ στη Σλοβακία (63%), την Κροατία (58%) και τη Φινλανδία (46%) οι πιο διαδεδομένες απαντήσεις αφορούν την απασχόληση και τα κοινωνικά θέματα.

Δυσαρέσκεια για την αλληλεγγύη

Υψηλό (54%) είναι και το ποσοστό των πολιτών που είναι δυσαρεστημένοι με την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και πλέον έχει αυξηθεί (σε σύγκριση με τον Απρίλιο) ο αριθμός εκείνων που έχουν θετικότερη άποψη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (39%) από την έρευνα του Απριλίου. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως την Πορτογαλία και την Ισπανία (+9 μονάδες και στις δύο χώρες), τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία (περίπου +7 μονάδες).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας «δείχνουν σαφώς ότι οι πολίτες αναμένουν από την Ε.Ε. να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο με στόχο την ανάκαμψη. Αναγνωρίζεται επίσης η ανάγκη για ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία μας».

Και εν όψει και της συνόδου κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, όπου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας τόνισε: «Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο στηρίζει τους πολίτες που ζητούν μια πιο αποτελεσματική και φιλόδοξη Ε.Ε.».

efsyn.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...