Ενίσχυση των διωκτικών αρχών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Ενίσχυση των διωκτικών αρχών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Στην ενίσχυση των διωκτικών αρχών που μάχονται τη φοροδιαφυγή, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη για το πρόγραμμα δράσης όλων των εμπλεκομένων διωκτικών, ελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα το υπουργείο θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται. Έως τώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ) δεν είχαν δικαίωμα βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής προστίμων, ενώ με την παρούσα απόφαση αποκτούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης των προστίμων.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Θ. Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

– Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

– Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙS, ELENXIS και ISIS).

– Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

– Νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

– Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Ο κ. Μαυραγάνης, μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα έσοδα και ότι υπάρχει «λίπος» στη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αυτό απαιτεί καλύτερο συντονισμό των ΔΟΥ με το ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Στέλιος Στασινόπουλος αναλαμβάνει νέος ειδικός γραμματέας στο ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...