Ενδείξεις για ένα σύντομο Ελ Νίνιο

Ενδείξεις για ένα σύντομο Ελ Νίνιο
Εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες, επιστήμονες προέβλεπαν επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο προς το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προειδοποιώντας για δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ωστόσο, το φαινόμενο ναι μεν επιστρέφει εντός των ημερών, αλλά θα είναι σύντομο και ασθενές σε σχέση με παλαιότερα επεισόδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού θερμάνθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το σχηματισμό του φαινομένου. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο προκαλεί μεγάλες αλλαγές στις βροχοπτώσεις, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε κατά τ’ άλλα ξηρές χώρες της δυτικής Νοτίου Αμερικής και ξηρασία στο δυτικό Ειρηνικό, καθώς και αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα.

Στην ανακοίνωσή του ο WMO αναφέρεται στη «μετρίως υψηλή πιθανότητα ανάπτυξης συνθηκών Ελ Νίνιο» κατά το διάστημα που διανύουμε. Εάν πράγματι σχηματιστεί, «θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αδύναμος», χωρίς να αποκλείεται ένα «επεισόδιο μέτριας ισχύος», το οποίο θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2013. Ο Ελ Νίνιο δημιουργείται κάθε δύο έως επτά χρόνια και η τελευταία φορά που κατεγράφη ήταν, κατά τον οργανισμό, μεταξύ Ιουνίου 2009 και Μαΐου 2010.

Όσο για τις πιθανές συνέπειές του, η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νούλις εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «δύο Ελ Νίνιο δεν είναι ποτέ ίδιοι μεταξύ τους». Ακόμη και εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο επεισόδιο, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου θα πληγεί από ξηρασία, καθώς υπάρχουν πολλοί [καιρικοί] παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.»

Οι επιστήμονες που κάνουν τις προβλέψεις παρακολουθούν για μήνες τις μεταβολές των ανέμων και της θερμοκρασίας στο πλαίσιο αυτού που ονομάζουν Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (ENSO). «Αντίπαλο δέος» είναι η Λα Νίνια που έληξε τον περασμένο Απρίλιο και η οποία «ενοχοποιήθηκε» μεταξύ άλλων για τη θεωρούμενη ως χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών στην Αφρική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...