Ενδιαφέρουσα κι αναλυτική πρόταση του Μ. Πραπόπουλου για δημιουργία Περιφέρειας Ολυμπίας

periferiaΤο κείμενο που ακολουθεί αφορά μια πρόταση επαναπροσδιορισμού των γεωγραφικών ορίων της σημερινής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με παράλληλη μετονομασία της σε Περιφέρεια Ολυμπίας. Επιχειρείται μια ανάδειξη του συνολικού πλούτου και δυναμικού της νέας αυτής Περιφέρειας μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Η εισήγηση, μέσα από μια μελλοντολογική ματιά  φιλοδοξεί να αλλάξει την αντίληψη που έχουμε για την Περιφέρεια μέχρι σήμερα.

 Η Περιφέρεια Ολυμπίας λοιπόν, η γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων & μια από τις πλέον εξωστρεφείς και εξελιγμένες περιφέρειες της Ελλάδας. Μια περιοχή με πλούσια Ιστορία, ασυναγώνιστο τουριστικό προϊόν, απαράμιλλες φυσικές ομορφιές & ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις.

 Ένας τόπος φιλόξενος & δυναμικά αναπτυσσόμενος με επίκεντρο την μητρόπολη της Πάτρας. Μία σύγχρονη πόλη 200.00+ κατοίκων, city break destination, κέντρο καινοτομίας & τεχνολογίας για όλη την Ελλάδα. Η Πάτρα είναι ένα από τα κύρια λιμάνια της χώρας ενώ το πανεπιστήμιο της, το University of Patras, συγκαταλέγεται στα καλύτερα τεχνολογικά ιδρύματα της Ευρώπης.

 

Μια περιφέρεια των 900.000 χιλιάδων κατοίκων (μετά και την ενσωμάτωση της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς & της Λευκάδας) που προσφέρει στον επισκέπτη και το μόνιμο κάτοικο της, ευκαιρίες τόσο για διασκέδαση & χαλάρωση όσο και για επαγγελματική αποκατάσταση.

 

Περιδιαβαίνοντας την περιφέρεια μπορεί να αισθανθεί κανείς σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας & να βρει την Ιθάκη του στο ομώνυμο νησί. Να τρέξει στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, εκεί που το αρχαίο πνεύμα ζει ακόμη, να ‘παρακολουθήσει’ την Ναυμαχία του Lepanto από τα τείχη της μεσαιωνικής Ναυπάκτου και ίσως να ακολουθήσει και τα βήματα του Κωνσταντίνου ΙΑ’ του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου στο κάστρο της Πάτρας και τις γειτονιές της.

 

Να κολυμπήσει στα νερά όπου ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποπλανούσε τη Μαρία Κάλλας και η Jackie O’ απαθανατιζόταν γυμνή από paparazzi της εποχής. Να ανακαλύψει μικρονήσια με καταγάλανα ήρεμα νερά, να κολυμπήσει παρέα με χελώνες kareta-kareta στα ζεστά νερά της Ζακύνθου & σε μερικές από τις πιο ξακουστές παραλίες του κόσμου.

 

Να κάνει σκι στο μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο προσβάσιμο με τρένο στα Βαλκάνια, το Χελμό & να σηκώσει το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης λίγο πιο κάτω, στα Καλάβρυτα.  Τέλος, να επισκεφθεί στην Πάτρα το οινόκαστρο του Βαυαρού Γουστάβου Κλάους, επιστήθιου φίλου του πρώτου Βασιλιά της νεώτερης Ελλάδας Όθωνα.

 

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

 

Η Ολυμπία καταλαμβάνει το μεσοδυτικό κομμάτι της Ελλάδος. Η μητρόπολη της, η Πάτρα, βρίσκεται σε απόσταση 200χλμ από την πρωτεύουσα της χώρας Αθήνα.

 

Η περιφέρεια λούζεται από το Ιόνιο πέλαγος και τον Πατραϊκό κόλπο. Είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους, με λίμνες και ποτάμια & λιμνοθάλασσες. Στα βόρεια της περιφέρειας βρίσκεται η μεγαλύτερη Ελληνική λίμνη η Τριχωνίδα και λίγο πιο δυτικά εκβάλει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αχελώος, οι εκβολές του οποίου έχουν συμβάλει στη δημιουργία πολλών από τα 50+ μικρονήσια της νησιωτικής Ολυμπίας.

 

Νοτιοανατολικά (στην ορεινή Αχαΐα) υψώνονται ορεινοί όγκοι με Αλπικά τοπία και ακόμη Νοτιότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται το μεγαλύτερο περιβόλι της Ελλάδας, ο κάμπος της Ηλείας. Κυριότερα νησιά της Ολυμπίας είναι η Λευκάδα, η Ζάκυνθος & η Κεφαλονιά.

 

Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

 

Η Αρχαία Ολυμπία που έχει δωρίσει και το όνομά της στην Περιφέρεια, πέρα από ένα εξέχων παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι και η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) ενός οργανισμού υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που την καθιστά πόλο έλξης αθλητών & προπονητών διεθνούς κλάσεως. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας και οι υψηλού επιπέδου (5 star) ξενοδοχειακές υποδομές της ευρύτερης περιοχής συνιστούν το σημερινό πρόσωπο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΡΕΝΩΝ (Olympic Trains) των οποίων τα δρομολόγια συνδυάζονται με τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων από τα λιμάνια του Κατάκολου (40’), της Πάτρας (1.20’) και τις πτήσεις μέσω του Olympia International Airport του Αράξου (1.00’).  Τα υπερσύγχρονα Olympic Trains έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Οπτικοακουστικό υλικό σε κάθε βαγόνι εξιστορεί την Ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπου καταξιωμένοι σεφ  προσφέρουν στους επιβάτες γαστρονομικές απολαύσεις. Σήμερα τα Olympic Trains και το πρόσφατα εγκαινιασμένο Olympic Golf Court είναι από μόνα τους ένας ισχυρός πόλος έλξης τουριστών για την περιοχή.

 

 

ΠΑΤΡΑ: Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (City life/Shopping)

 

Η παραλιακή Πόλη της Πάτρας με το σύγχρονο λιμάνι και την κεντρική Mega Yacht μαρίνα σε απόσταση αναπνοής από το γεμάτο πεζοδρόμους εμπορικό της κέντρο είναι μια ζωντανή Μεσογειακή Μητρόπολη. Τα κρουαζιερόπλοια δένουν σε απόσταση αναπνοής από το εμπορικό κέντρο δίνοντας στους ταξιδιώτες μια μοναδική ευκαιρία για cruise – city stroll.

 

Μείνετε στην πόλη για τα ψώνια σας, όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις διεθνείς μάρκες & σχεδιαστές. Χαθείτε στους πεζόδρομους του κέντρου και δροσιστείτε σε ένα από τα αμέτρητα μπαράκια. Κάνετε βόλτα στα Mall και τα εκπτωτικά χωριά της Νότιας παραλίας, απολαύστε τη θέα από το roof garden του Πύργου του Λιμανιού & δοκιμάστε την τύχη σας στο Casino Rio. Η Πάτρα με τους 20.000+ φοιτητές είναι μια πόλη με κίνηση όλο το χρόνο με μια δυναμική Rock σκηνή και με αποκορύφωμα το Πατρινό Καρναβάλι. Το αρχαιολογικό μουσείο με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ψηφιδωτών δαπέδων Ρωμαϊκής εποχής στην Ευρώπη, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Μεσαιωνικό Κάστρο, η βασιλική του Αγ. Ανδρέα και το οινόκαστρο της Αχαΐα Κλάους συνδυάζονται με μία βόλτα στο  εμπορικό κέντρο της Πόλης.

 

Ο επισκέπτης με ορμητήριο την Πάτρα μπορεί να εξερευνήσει την Αρχαία Ολυμπία σε 1.20’ με τα Olympic Trains, να κάνει σκι στα 2.320μ. σε λιγότερο από δύο ώρες. Mέσω της κρεμαστής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και εντός 20’ να βρεθεί στην μεσαιωνική Ναύπακτο & σε λιγότερο από 60’ να περιδιαβαίνει τα τείχη της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.

 

Από την Mega Yacht μαρίνα της Πάτρας η νησιωτική ζώνη της Ολυμπίας με τα ήρεμα & καταγάλανα νερά της, είναι σε απόσταση βολής. Τα μεγαλύτερα νησιά όπως η Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και  η Λευκάδα συνδέονται με την Πάτρα και με πτήσεις υδροπλάνων, όπως επίσης η δημοφιλής Κέρκυρα και τα Ιστορικά Ιωάννινα.

 

Η Πάτρα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κέντρο καινοτομίας για την Ελλάδα & τα Βαλκάνια. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, Τεχνολογικά ινστιτούτα και πάρκα σε συνδυασμό με την ΒΙΠΕ Πατρών, προσελκύουν μερικά από τα καλύτερα μυαλά και επιχειρήσεις στην Περιοχή. Τοπικοί πρωταθλητές είναι τα εργοστάσια μπύρας, αναψυκτικών & το μοναδικό εργοστάσιο ποδηλάτων στην Ελλάδα.

 

Νότια Παραλία (South Shore): Εδώ και μερικά χρόνια η Νότια Παραλία, όπως αποκαλείται σήμερα η ζώνη από τον Αγ. Ανδρέα έως τον ποταμό Γλαύκο, έχει εξελιχθεί σε ζώνη εμπορίου, αναψυχής & υπηρεσιών όπου δεσπόζει ο Πύργος του Λιμανιού νέο σύμβολο & βιτρίνα της Πόλης . Ο Δήμος από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 υλοποιεί  ένα πρόγραμμα ανάπλασης της λωρίδας (strip) που οριοθετείται από τον Αγ. Ανδρέα, την σιδηροδρομική γραμμή και τον ποταμό Γλαύκο. Φορολογικά κίνητρα & χαλαρός χωροταξικός/πολεοδομικός σχεδιασμός (στα πρότυπα αστικών αναπλάσεων Ευρωπαϊκών πόλεων) και ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσέλκυσαν ιδιωτικά κεφάλαια που άλλαξαν ριζικά το χαρακτήρα της περιοχής. Αναδείχθηκαν όλα τα νεώτερα  μνημεία της λωρίδας, δημιουργήθηκαν ανοικτοί χώροι πρασίνου/αναψυχής και ανεγέρθηκαν συγκροτήματα κατοικιών, υπηρεσιών, εμπορίου & αναψυχής.

 

 

 

 

ΠΟΛΟΙ ΕΛΞΗΣ:

 

Olympic Yachting

Η Ολυμπία σας περιμένει να ανακαλύψετε τα μυστικά των θαλασσών της. Από τις μαρίνες Πατρών & Λευκάδας αποδράστε στα μικρονήσια αλλά και τα μεγαλύτερα νησιά της περιοχής. Χαθείτε στα φιόρδ του Μεγανησίου, βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά της Ατόκου, επισκεφθείτε το Σκορπιό το πρώην θρυλικό νησί του Ωνάση και καταλύστε στο γραφικό λιμάνι του Φισκάρδου, στον Καστό & την Κάλαμο.

 

Η νησιωτική ζώνη της  Ολυμπίας κατακλύζεται από σκάφη όλων των μεγεθών 6 μήνες το χρόνο. Στις παραλίες των μικρονησιών θα κάνετε ηλιοθεραπεία με προσωπικότητες του κινηματογράφου & της πολιτικής ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Λευκάδας & Κεφαλονιάς.

Κάθε δύο χρόνια με ορμητήριο την Πάτρα διοργανώνεται η InternationalIonian Regatta με πολλές διεθνείς συμμετοχές.

 

Μαρίνες: Πάτρα (Mega Yacht), Λευκάδα, Ιθάκη, Μεγανήσι, Αγ. Ευφημία.

Λιμάνια: Ζάκυνθος, Αργοστόλι, Σάμη, Κεφαλονιά, Φισκάρδο, Νυδρί, Αστακός, Βαθύ, Κιόνι, Φρίκες, Μεγανήσι, Σύβοτα Λευκάδας  κ.α.

 

 

Παραλίες & Θάλασσες

Με μερικές από τις Top 10 παραλίες της Μεσογείου να βρίσκονται εδώ, η Ολυμπία σας περιμένει να βουτήξετε στα νερά της!  Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, Μύρτος στην Κεφαλονιά, Πόρτο Κατσίκι & Εγκρεμνοί στην Λευκάδα για να αναφέρουμε μερικές.

 

Για ζεστά αμμώδη και ρηχά νερά επιλέξτε τις περιοχές του Βασιλικού & του Λαγανά στη Νότια Ζάκυνθο & τις ακτές της Αρχαίας Ολυμπίας στην Πελοπόννησο, την Κυλλήνη, την  Καλογριά κ.α. Στις βαθιές θάλασσες κοντά στις ακτές του Κορινθιακού εξασκηθείτε στις καταδύσεις (scuba diving).

 

Ελεύθερος χρόνος / Extreme sports

Η Ολυμπία συνδυάζει βουνό και θάλασσα & τα extreme sports την αγαπούν πολύ!

 

Οι λάτρεις του windsurfing & του kite-surf γνωρίζουν πολύ καλά το Δρέπανο κοντά στην Πάτρα. Δεν είναι λίγες οι παγκόσμιες συναντήσεις που γίνονται εκεί κάθε χρόνο από τους μυημένους του είδους. Λίγο πιο μακριά περνώντας τη κρεμαστή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συναντάμε την ιδανική τοποθεσία για Wakeboard & θαλάσσιο Ski στο φράγμα του Στράτου στον Αχελώο. Για water ski μας περιμένει και ο Καϊάφας, μια λίμνη με ιαματικές πηγές κοντά στη Αρχαία Ολυμπία.

 

Ανεβαίνοντας τα βουνά πηγαίνουμε για rafting στον Εύηνο κοντά στο Μεσολόγγι και βέβαια πάμε για σκι στο ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας στα 2.320μ. & με την μεγαλύτερη κάθετη πτώση στην Ελλάδα 600μ., το Χ.Κ. Χελμού στα Καλάβρυτα.

 

Οι δε λάτρεις του Γκολφ δεν θα παραλείψουν να εξασκήσουν την τεχνική τους στο Olympic Golf Club και τα υπόλοιπα οργανωμένα Golf Club’s της περιοχής. (Ελαιώνας Διακοπτού, Λουτρά Κυλλήνης, Κάμπος Ζάκυνθος)

 

Ιστορική Κληρονομιά – Μνημεία

Η ιστορική κληρονομιά της Περιφέρειας Ολυμπίας, δεν σταματά στην Αρχαία Ολυμπία. Τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα & οι προσωπικότητες που έδρασαν στα όρια της περιφέρειας Ολυμπίας είναι πολυποίκιλα ανά τους αιώνες. Ο τόπος είναι διάσπαρτος από ιστορικά μνημεία από τα μυθικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια.

 

Αρχή του ταξιδιού είναι η Ιθάκη και το Παλάτι του Οδυσσέα όπου ο μυθικός ήρωας είχε το παλάτι του. Βρείτε το και φυλάξτε το στην καρδιά σας, είναι κρυμμένο στις βουνοπλαγιές του νησιού. Στις δε βουνοκορφές του Χελμού, στα ύδατα της Στυγός, εμβαπτίστηκε ο Αχιλλέας και έγινε ανίκητος.

 

Κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, στις Βάσσες και σε υψόμετρο 1.100μ βρίσκεται ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνου. Το μνημείο αυτό ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1986.

 

Η περιοχή έχει και διάσπαρτα μεσαιωνικά μνημεία όπως το Κάστρο της Πάτρας, όπου και στρατοπέδευσε ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ το 1430μχ στο δρόμο για την στέψη του στην Πόλη. Κοντά στην Πάτρα εκατέρωθεν του στενού που τώρα ενώνει η κρεμαστή γέφυρα βρίσκονται τα κάστρα Ρίου & Αντιρρίου, οχυρωματικά έργα του ΣουλτάνουΒαγιαζήτ Β΄ από το 1499μχ. Άλλα μεσαιωνικά μνημεία είναι το Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη, το κάστρο του Άσσου στην Κεφαλονιά και η μεσαιωνική πόλη της Ναυπάκτου με τα κάστρα και το οχυρωμένο λιμάνι της.

 

Στην καρδία του Πατραϊκού κόλπου το 1571μχ, έλαβε χώρα η ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) που σταμάτησε την Οθωμανική κυριαρχία στην Μεσόγειο και το 1821μχ . Στη ναυμαχία αυτή πολέμησε & τραυματίστηκε το 1571μ.χ. ο Θερβάντες, υπαξιωματικός της γαλέρας Μαρκέσα & μέλος του συμμαχικού στόλου εναντίων των Οθωμανών.

 

Οι ιστορικές μάχες και τα μνημεία δεν σταματούν το Μεσαίωνα. Οι πάντα ανήσυχοι κάτοικοι της περιοχής υπήρξαν και πρωτεργάτες της Ελληνικής επανάστασης του 1821, στα Καλάβρυτα, εφαλτήριο για την Νέα Σύγχρονη Ελλάδα. Επίσης σημαντικό ιστορικό μνημείο είναι και η οχυρή Πόλη του Μεσολογγίου τόπος ιστορικής μάχης της Ελληνικής επανάστασης. Εκεί στα 1824 άφησε και την τελευταία του πνοή ο Άγγλος ρομαντικός ποιητής & φιλέλληνας Λόρδος Βύρων.

 

Τέλος η Βασιλική του πολιούχου της Πάτρας Αγ. Ανδρέα, έργο των αρχών του 20ου αιώνα, και η μεγαλύτερη Βασιλική στην Ελλάδα, δεσπόζει στις παρυφές του Νότιου Λιμανιού όπου φυλάσσεται η τίμια κάρα και τμήμα του σταυρού του μαρτυρίου του. Η περιφέρεια είναι επίσης διάσπαρτη από μονές και μοναστήρια με κυριότερα αυτά της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.
Γαστρονομία (Τοπικές γεύσεις)

Αυγοτάραχο, το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Μοναδικό παγκόσμιο προϊόν, δικαιωματικά το Νο1 delicatessen της περιοχής. Πρόκειται για αυγά ψαριού διατηρημένα μέσα σε ένα κέρινο κέλυφος. Οι γεύσεις όμως δεν σταματάνε μόνον εκεί.

 

Οι εξαιρετικές κατακόκκινες γαρίδες Κυλλήνης, οι πεντανόστιμες γάμπαρες Αμβρακικού & το γαριδάκι Ψαθοπύργου είναι ακόμη μερικά φρούτα της θάλασσας χαρακτηριστικά της Ολυμπίας. Αξία στο χρόνο βέβαια είναι και οι τσιπούρες & τα λαυράκια Μεσολογγίου.

 

Τι να πει δε κανείς για το ΠΟΠ Ολυμπιακό ελαιόλαδο (Olympic Olive Oil), ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Δοκιμάστε τα διεθνούς φήμης γλυκά κρασιά Μοσχάτο Ρίου & Μαυροδάφνη Πατρών, τις ΠΟΠ ποικιλίες Ροδίτη Αχαΐας, Ρομπόλα Κεφαλονιάς & τα εξαιρετικά κρασιά από τις πλαγιές της Αιγιάλειας. Πιείτε Τεντούρα Πατρών, ένα χωνευτικό ηδύποτο που κερδίζει παντού φίλους αλλά και ένα από τα πολλά Ούζα που παρασκευάζονται στην Πάτρα.

 

Γευθείτε τέλος, Φράουλες Μανωλάδας,  ΠΟΠ Φέτα Καλαβρύτων/Χελμού, Λουκούμια Πατρών, Μάντολες Κεφαλονιάς, Παστέλι Ζακύνθου, Σταφίδα Βοστίστας (Αιγίου) και Ροδοζάχαρη Αιγίου ένα ιδιαίτερο έδεσμα φτιαγμένο από τριαντάφυλλα!

 

Ολυμπιακοί Δρόμοι του Κρασιού: Ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία φτάνουμε στο Κορακοχώρι και στο πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο (Κτήμα Μερκούρη), μετά στην Πάτρα στην Καστροπολιτεία της Αχαΐα Κλάους, στο Ρίο (Κτήμα Παρπαρούση) και καταλήγουμε στους αμπελώνες και τα οινοποιεία των πλαγιών της Αιγιάλειας (Ρούβαλης, Cavino).

 

Οικοτουρισμός

Οι εκτεταμένοι υδροβιότοποι, η βιοποικιλότητα της περιοχής τα δάση & τα φαράγγια της έχουν ωθήσει την Ελληνική πολιτεία να ορίσει 42 περιοχές Natura σε όλη την Περιοχή.

 

Ο πιο φημισμένος κάτοικος του ζωικού βασιλείου της περιοχής είναι η θαλάσσια χελώνα Kareta-Kareta. Η κύρια ζώνη αναπαραγωγής της σε ολόκληρη τη Μεσόγειο συναντάται στα ζεστά νερά της Νότιας Ζακύνθου και το θαλάσσιο πάρκο του Λαγανά. Στον καιρό της ωοτοκίας το Μάιο αν είστε τυχεροί θα κολυμπήσετε δίπλα τους στα αβαθή του Λαγανά καθώς βγαίνουν στη στεριά για να αφήσουν τα αυγά τους.

 

Στους εκτεταμένους υδροβιότοπους της Ολυμπίας, τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Ελλάδα (δέλτα Αχελώου, λίμνη Τριχωνίδας, λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Κοτύχι & Πάππας) απαντώνται εκατοντάδες είδη πουλιών (φλαμίνγκο κ.α.).

 

Επισκεφθείτε το φαράγγι του Βουραικού (με το τρένο!), το ελατοδάσος του Χελμού (συνδυάστε το με σκι βουνού), το μοναδικό πευκοδάσος της Στροφυλιάς (συνδυάστε το με κολύμπι στην παραλία της Καλογριάς). Επισκεφθείτε την ορεινή λίμνη Τσιβλού και τα αλπικά τοπία της Ζαρούχλας, της Άνω χώρας Ναυπακτίας και το μυθικό ποτάμι Νέδα. Κάνετε μπάνιο τις κολυμβήθρες της και δείτε τα νερά της να χάνονται στο στόμα του Άδη.

 

Πολιτισμός – Ψυχαγωγία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διάφορα φεστιβάλ & εκδηλώσεις πολιτισμού, θεάτρου λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την περιφέρεια αναφέρουμε τα κυριότερα:

 

Καρναβάλι Πάτρας

Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας (με έμφαση στη Μουσική/θέατρο)

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας (με έμφαση στο θέατρο)

 

Που θα μείνετε:

 

City Break: Πάτρα, Ρίο

Sea & Sun: Λουτρά Κυλλήνης, Καλογριά, Σκαφιδιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Νότια Κεφαλονιά.

Romantic: Ιθάκη, Φισκάρδο, Μικρονήσια Ιονίου

Alpine Ski: Καλάβρυτα

Mountain Retreats: Καλάβρυτα, Ζαρούχλα, Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Exclusive: Πάτρα, Λουτρά Κυλλήνης, Φισκάρδο, Ζάκυνθος

Young & Restless: Ζάκυνθος, Πάτρα

Off the beaten Track: Μεσολόγγι, Μύτικας, Ναύπακτος, Αιγιάλεια,

 

 

Υποδομές/Συγκοινωνίες/Οικονομία/Εκπαίδευση

Η περιφέρεια συνδέεται με την πρωτεύουσα Αθήνα με αυτοκινητόδρομο (1:30’) & τρένο (2:00’) και με τα νησιά της τόσο ακτοπλοϊκά όσο και μέσω υδροπλάνων. Τέλος η κρεμαστή γέφυρα Ρίου Αντιρρίου μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, συνδέει τις Νότιες με τις Βόρειες περιοχές της περιφέρειας.

 

ΕκπαίδευσηSt. Andrews University of Patras (Rio & Koukouli Campus)

Γεωργική Σχολή Ηλείας

Σχολή Αλιείας & Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.

Έρευνα: Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών http://www.psp.org.gr/

ΙΤΕ http://www.iceht.forth.gr/index-gr.html

ΙΤΥΕ  http://www.cti.gr/generalinfo

Coralia – Patras Inno Hub  http://www.corallia.org/

Λιμάνια: Πάτρα, Κατάκολο, Astakos Terminal (εμπορικό), Κυλλήνη, Αίγιο.

Αεροδρόμια: Άραξος (Πάτρα), Άκτιο (Λευκάδα) , Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.

Υδατοδρόμια: Πάτρα, Ζάκυνθος, Αργοστόλι, Λευκάδα.

Νοσοκομεία: Περιφερειακό Πάτρας, Αγ. Ανδρέα Πάτρα, Πύργου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αιγίου, Ζακύνθου, ‘Ολύμπιον’ Πάτρα (ιδιωτικό)

Βιομηχανία: ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου, ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...