Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ναύπακτο, Χαλανδρίτσα και Κρέστενα για το «Μεταχρωματικό έλκος Πλατάνων»

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων» που αφορούν μία πολύ σοβαρή ασθένεια που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τους Αντιπεριφερειάρχες Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη και Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, πραγματοποιήθηκαν στην Ναύπακτο τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στην Χαλανδρίτσα του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας την Τρίτη 19 Οκτωβρίου και στα Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας  την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους Δημάρχους. Κεντρικός ομιλητής της ήταν ο Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος, Παναγιώτης Τσόπελας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν.

«Υπάρχουν πολλά σημεία στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία προσπαθούμε να εντοπίσουμε ένα προς ένα και  να δούμε αν μπορούμε να τα προστατεύσουμε ή αν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλημα να τα θεραπεύσουμε. Δυστυχώς αυτή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί, όμως μπορεί να γίνει μια πρόληψη εφόσον την προλάβουμε στα πρώτα στάδια. Η κυρίως μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τη δική μας δραστηριότητα. Το πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή μας και θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή και αυστηρή ενημέρωση, για τα μέτρα πριν προβούν  σε οποιεσδήποτε εργασίες, είτε καθαρισμού χειμάρρων, είτε κοπές δέντρων κλπ. Έχουμε έλθει σε επαφή με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος κ. Παπαδόπουλο, προκειμένου να εντάξουμε ένα καινούργιο έργο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Ζαΐμης, που συντόνιζε τις εκδηλώσεις, σημειώνοντας παράλληλα, ότι πέρα από την αισθητική ομορφιά, τα πλατάνια αφορούν και μέρος του πολιτισμού της χώρας μας, αφού υπάρχουν δέντρα που έχουν πάνω από 500 χρόνια παρουσία.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι στηρίζει όλη αυτή την πρωτοβουλία και προσπάθεια, η οποία  θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για να κατανοήσουμε, όπως εξήγησε, το τι πρέπει να κάνουμε για αυτό το μεγάλο πρόβλημα στα πλατάνια.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας,  Γκίζας Βασίλειος τόνισε ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διάσωση του φυσικού μας πλούτου, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια, το σύνολο των αρμοδίων και τον κ. Τσόπελα, για το σοβαρό αυτό θέμα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες για την ασθένεια και τους τρόπους αποφυγής της μετάδοσης επισημαίνοντας πως θα βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο χρειάζεται.

Αναφερόμενος αρχικά  στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα  πλατάνια, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τόνισε ότι πρόκειται για ένα είδος χλωρίδας που συνδέεται με τον πολιτισμό της χώρας και  είναι καθημερινά μαζί μας με ιστορίες από τις παλαιότερες γενιές. «Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται  ώστε   η δράση η δικής μας να είναι ταυτόσημη με τις επιταγές της επιστήμης. Γι’ αυτό και η πολιτική προστασία του δήμου μας είναι εδώ, όπως οι φορείς και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,  το οποίο σμιλεύει τη ψυχή  στο πιο ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού μας , τους μαθητές, για να είμαστε προσεκτικοί και να αποτυπώνουμε αυτά τα φαινόμενα όταν τα βρίσκουμε στα πιο ωραία μέρη της περιοχής μας», δήλωσε ο κ. Μπαλιούκος.

Ο κ. Τσόπελας είπε: «Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και πρέπει να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες πολιτών, που αφορούν σε κοπές κλάδων και πληγώσεις του κορμού και των ριζών. Η κλάδευση και όλες οι άλλες εργασίες συντήρησης των δένδρων πλατάνου πρέπει να γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες γνωρίζουν πως να αποφύγουν τη μόλυνση των δένδρων».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Συντονιστής του ΣΕΑΔΕ Δημήτρης Μπαρμπούνης καθώς επίσης στη Ναύπακτο ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος,  Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Δασάρχης Ναυπάκτου Γιώργος Ράπτης, ο Δασοπόνος Αντώνης Ανδρεόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βασίλης Κουνέλης, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ελένη Κακαρίδη και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Ναυπακτίας Αλέξανδρος Μπινιάρης.

Στη Χαλανδρίτσα συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Διοικητικών – Οικονομικών θεμάτων και Παιδείας Σοφία Ταλαγάνη, Ύδρευσης – Άρδευσης, Τεχνικών έργων, μελετών, Αγροτικής οδοποιίας και Πολιτικής Προστασίας Δημήτριος Παρασκευόπουλος, Καθαριότητας, Δημοτικού Φωτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Ευανθία Μπερδένη, Αθλητισμού και Νεολαίας Ηλίας Βέρρας, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού κλιμακίου Χαλανδρίτσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, εκπρόσωποι του Δασονομείου Χαλανδρίτσας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στα Κρέστενα παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι Μακρισίων Γεώργιος Παρασκευόπουλος, Ροβίων Ευσταθία Αθανασοπούλου, Κρεστένων  Κων/νος Δρακόπουλος, Καλυβακίων Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι του Δασαρχείου Ολυμπίας, εκπρόσωποι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων και υπηρεσιακοί και συλλογικοί φορείς.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...