ΕΝΦΙΑ: ΟΛΑ όσα πρέπει να γνωρίζετε- Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου και ποιοι έχουν έκπτωση 50%

Από το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, αναρτώνται σταδιακά στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σχεδόν 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ σε 6 δόσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις μαζί στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις.

«Εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τακτοποιήσει τα τετραγωνικά στο Ε9 προκειμένου να διορθώσουν και τα τετραγωνικά στην εφαρμογή των δήμων στο τέλος ακίνητης περιουσίας, τότε ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγο του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Από φέτος ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν 10.000 κάτοικοι 28 μικρών και ακριτικών νησιών γλιτώνοντας συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.  

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν και φετος τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη από 80%, που τηρούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Παραδείγματα

Ορισμένα παραδείγματα σχετικά με την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το Open TV.

-Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 2ου ορόφου στην Καισαριανή

-Κατασκευής του 1980 και 93 τ.μ

-Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 275 ευρώ

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...