Το περιβάλλον απαιτεί έργα και πράσινες υποδομές – όχι κούφια λόγια.

(26 περιβαλλοντικές δράσεις, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, από την θητεία Λουκόπουλου.

Κ. Γκίζα πείτε μας επιτέλους τις πρώτες 5 που εσείς προγραμματίζετε.)

Στην θητεία της δημοτικής αρχής του Τάκη Λουκόπουλου, έγινε ένα τεράστιο άλμα σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος, στην δημιουργία  υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση, στην διαχείριση των απορριμμάτων. Ο στόχος σαφής: Καθαρή θάλασσα, καθαρό περιβάλλον, δημιουργία υποδομών, πράσινη ανάπτυξη. Με υποδομές που είναι άκρως αναγκαίες και σημαντικές για την ασφάλεια, την υγιεινή, την ποιότητα της ζωής αλλά και για οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και όλα αυτά με σεβασμό στην δουλειά που προηγήθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Ο απολογισμός πλούσιος και αναφέρεται παρακάτω επιγραμματικά και περιληπτικά, γιατί ο στόχος δεν είναι να ψάξουμε το παρελθόν. Το θέμα είναι να δούμε τι μπορεί να γίνει σήμερα.

Για την θητεία του Λουκόπουλου, έχουμε και λέμε λοιπόν:

  1. Αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού της Ναυπάκτου. (υλοποιήθηκε)
  • Υδροδότηση Δυτικών περιοχών. (υλοποιήθηκε)
  • Έλεγχος των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με τηλεμετρία. (υλοποιήθηκε)
  • Προστασία των γεωτρήσεων του Ευήνου. (υλοποιήθηκε)
  • Έλεγχος των στραγγιδίων στο ΧΥΤΑ. (υλοποιείται)
  • Πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης, στην οικιακή κομποστοποίηση, στην τοποθέτηση πρώτων καφέ κάδων, στην μείωση της πλαστικής σακκούλας κλπ. (υλοποιήθηκε)
  • Επεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης (Μαμουλάδα, Πούντο κλπ) (υλοποιείται)
  • Μετατροπή του ΧΥΤΑ σε  ΧΥΤΥ, λύνοντας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. (δημοπρατήθηκε)
  • Ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς. (δημοπρατήθηκε)
  • Επίλυση του προβλήματος στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΝ. (Σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες δρομολογήθηκαν λύσεις σε εκκρεμότητες δεκαπενταετίας)
  • Σύνδεση του Αγωγού Ρέκκα με τον Βιολογικό καθαρισμό. (υλοποιήθηκε)
  • Ολοκλήρωση της αποχέτευσης του Αντιρρίου. (δημοπρατήθηκε)
  • Βιολογικός καθαρισμός Αποδοτίας. (δημοπρατήθηκε)
  • Αντικατάσταση του τελευταίου τμήματος  του δικτύου ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες (πλαζ έως Εθν. Αντιστάσεως. (έτοιμη η μελέτη και κατατέθηκε πρόσφατα η πρόταση για χρηματοδότηση)
  • Υλοποίηση μεγάλου πράσινου σημείου ανακύκλωσης, για το σύνολο των ανακυκλούμενων υλικών. (Εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση)
  • Υλοποίηση όλων των ρευμάτων διαχωρισμού των απορριμμάτων, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE. (Εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση)
  • Δίδυμοι καταθλιπτικοί αγωγοί αποχέτευσης, από το αντλιοστάσιο Ρέππα, με στόχο την εξάλειψη των διαρροών. (έτοιμη μελέτη, αναζητείται χρηματοδότηση)
  • Γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη για την Β΄φάση του Γ.Π.Σ. (υλοποιείται)
  • Αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού σε όλη την Ναυπακτία με LED, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και την μείωση του κόστους. (Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΤΑ.ΠΑ.Δ., πρέπει να δημοπρατηθεί)
  • Μελέτη για την διευθέτηση ομβρίων από τον Μόρνο μέχρι το Πλατανόρεμμα (Πλατανίτης). (κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση)
  • Μελέτη για την προστασία από την διάβρωση της ακτογραμμής της Παλαιοπαναγιάς. (κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση)
  • Επανεκκίνηση του Γ.Π.Σ. (υλοποιείται)
  • Αναγνώριση του πολεοδομικού καθεστώτος της Παλαιοπαναγιάς και εντολή για ήπια πολεοδόμηση του οικισμού από το ΥΠΕΚΑ. (οριστική λύση)
  • Ορθολογική και περιβαλλοντικά ορθή αύξηση του συντελεστή δόμησης, κατά 2,5 φορές, στο μεγαλύτερο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου. (οριστική λύση)
  • Μελέτη οριοθέτησης των ρεμμάτων, στην τελική της φάση. (προς έγκριση)
  • Υποβολή τεχνικού δελτίου για την χρηματοδότηση της πρώτης ομάδας μελετών, για την υπόγεια παράκαμψη του κέντρου της Ναυπάκτου.

Όλα αυτά έχουν προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Προχώρησαν, μέσα από επίπονη και συντονισμένη δουλειά στην οποία καθοριστικό ρόλο, πέρα από τον δήμαρχο, έπαιξαν αιρετοί και υπάλληλοι, στην ΔΕΥΑΝ, στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και παντού. Και εννοούμε ακόμη και τους αιρετούς που επέλεξαν να απαξιώσουν τον εαυτό τους και το έργο τους με την κατακριτέα, μετέπειτα στάση τους. Προσπάθησαν να ανεβάσουν μια πετυχημένη θητεία, στο ύψος του «εγώ» τους, ελπίζοντας ότι ρίχνοντάς την από εκεί ψηλά, θα την τραυματίσουν θανάσιμα. Έδειξαν πως δεν κατάλαβαν ποτέ, ότι το αποτέλεσμα το φέρνει η συνεργασία.

Υπενθυμίζουμε τα παραπάνω, μόνο γιατί το οφείλουμε.

Όλα αυτά έγιναν.

Κάποια περιμένουν την σημερινή δημοτική αρχή να τα ολοκληρώσει. Εκτιμούμε, από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, ότι «κουτσά – στραβά» και σπρώχνοντάς την, η σημερινή αιρετή διοίκηση, κάτι θα καταφέρει. Αυτό όμως είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος.

Η δεύτερη είναι, ότι περιμένουμε 15 μήνες τώρα, να ακούσουμε τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Να ψελλίσει έστω τον δικό της σχεδιασμό για νέα έργα και μελέτες. Και δυστυχώς δεν ακούμε τίποτα. Δεκάδες προσκλήσεις ενδιαφέροντος από προγράμματα που μας αφορούν, περνούν ανεκμετάλλευτες.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου, αυτοϊκανοποιείται με ανακοινώσεις, στις οποίες είτε προσπαθεί να κλέψει δάφνες απο έργα της προηγούμενης θητείας είτε γκρινιάζει γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα, ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στην μικροπολιτική. Αυτή μόνο φαίνεται να την ενδιαφέρει.

Περιμένουμε λοιπόν.

Αγαπητοί φίλοι της διοίκησης του δήμου Ναυπακτίας.

Μιλήστε επιτέλους καθαρά. Υπάρχει κάποιος στόχος για το περιβάλλον, κάποιος σχεδιασμός τέλος πάντων, από το ετερόκλητο συνοθύλευμα που μας διοικεί;

Παραπάνω διαβάζει κανείς 26 περιβαλλοντικές δράσεις από το παρελθόν, από την θητεία της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου.

Εσείς πείτε μας έστω τις πρώτες 5 που προγραμματίζετε.

  • Και μια πρόταση εκ μέρους μας.

Το τελευταίο διάστημα προέκυψε από σχετικό νόμο, η δυνατότητα ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας. Σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν, ο δήμος, δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και δημότες. Τα οφέλη θα είναι πολλά για όλους. Ήδη γειτονικοί δήμοι (και όχι μόνο) έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και προχώρησαν στην δημιουργία τους. Εδώ δεν εννοούμε χρήσιμες μικροπαρεμβάσεις σαν αυτή που αποφασίσαμε στην Τ.Κ. Γαλατά, αλλά κάτι που θα αφορά το σύνολο του δήμου, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σας προτείνουμε λοιπόν, επειδή δεν θέλουμε να μένουμε μόνο στην κριτική, να ξεκινήσετε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

Αναμένουμε μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, τις δεσμεύσεις σας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...