Εν. Πρωτοβουλία:Εκπτώσεις δεν χωράνε όταν δουλεύεις στο Ιστορικό κέντρο της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου.

Ό,τι πιάνω εγώ στα χέρια καταστρέφεται…

Όταν έγραφε τους στίχους του τραγουδιού ο Τάκης Μουσαφίρης κι όταν το τραγουδούσε  ο Δημήτρης Μητροπάνος, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους την διοίκηση Γκίζα – Μπουλέ κλπ.

Δυστυχώς για την Ναυπακτία όμως, φαίνεται να τους ταιριάζει γάντι.

Στα χέρια τους έπεσε κι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ναύπακτο. Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου, με βασικό στόχο την ανάδειξη του χαρακτήρα της καστροπολιτείας μας.

Ένδεκα μήνες (!) μετά την υπογραφή της σύμβασης και δυόμιση μήνες μετά το σκάψιμο και αποκλεισμό του κέντρου, επιτέλους επέλεξαν και έφεραν στο εργοτάξιο την φυσική πέτρα με την οποία θα στρωθεί η περιοχή του Λιμανιού. Η ίδια θα χρησιμοποιηθεί και στις επόμενες αναπλάσεις που θα υλοποιηθούν (με τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου και πέριξ της Αγίας Παρασκευής). Ουσιαστικά αυτό το υλικό θα χαρακτηρίσει την Ναύπακτο, με την ολοκλήρωση των έργων που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Δυστυχώς όμως οι διοικούντες τον δήμο, δεν μπορούν να δουν μακριά. Πιεζόμενοι από τον χρόνο που έχασαν, χωρίς καμιά προετοιμασία, κατέληξαν σε μια πέτρα με επιφάνεια που δεν είναι λεία (και γι’ αυτό είναι και πιοφθηνή),αντίθετα με ότι κατηγορηματικά αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή και τον προϋπολογισμό του έργου. Και αυτά τα στοιχεία του έργου δεν μπορούν να αλλάξουν αφού αυτά ενέκρινε και σφράγισε το Υπουργείο Πολιτισμού, με την εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο υλοποιείται σε κηρυγμένο Αρχαιολογικό χώρο και αυτό απαιτεί να σεβαστούμε τον χαρακτήρα της περιοχής και τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Δεν φτιάχνουμε το σπίτι μας, ούτε μπορούμε να επιβάλλουμε την αισθητική άποψη του δημάρχου η οποιουδήποτε άλλου.

Σην φωτογραφία φαίνεται η πέτρα που επιλέχθηκε, με την επιφάνειά της προφανώς μη λεία. Δίπλα στην φωτογραφία της πέτρας, η τεχνική περιγραφή που φέρει την σφραγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μιλά καθαρά για φυσικούς κυβόλιθους με λεία επιφάνεια.Και αυτό ήταν σε γνώση όλων, και του εργολάβου του έργου επομένως, από την διαδικασία της δημοπράτησης, ενάμιση χρόνο πριν.

Κανείς δεν μπορεί να φορτώσει στην Ναύπακτο, κάτι λιγότερο. Πολύ περισσότερο όταν αυτό οφείλεται σε δικούς του λανθασμένους χειρισμούς. Δεν μπορεί οι δέκα μήνες αργοπορίας και αδιαφορίας από την δημοτική αρχή Γκίζα κλπ να καταλήξουν στο «φέρτε γρήγορα και φθηνά, ό,τι βρείτε, για να δείξουμε πως το έργο προχωρά». Ο μόνος που κερδίζει με αυτή την τακτική, είναι αυτός που αγοράζει φθηνά την πέτρα.

Δεν θα μπούμε σε εικασίες για το τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο, όπως ακριβώς έχει εγκριθεί και δημοπρατηθεί. Εκπτώσεις δεν χωράνε όταν δουλεύεις στο Ιστορικό κέντρο της καστροπολιτείας της Ναυπάκτου.

Καλούμε και τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού έχουν αρμοδιότητα για το έργο, να πάρουν σαφή θέση και να υπερασπίσουν τις προδιαγραφές που ενέκρινε το Υπουργείο τους και το Κ.Α.Σ.

Όσο για τους διοικούντες τον δήμο, ας κάνουν αυτά που υποχρεούνται, γιατί υπάρχει σαφής ο κίνδυνος να περάσουμε και στον επόμενο στίχο του τραγουδιού.

«Ό,τι πιάνω εγώ στα χέρια καταστρέφεται,

κι ό,τι μου χαρίζουν γράφει επιστρέφεται…»

Ας καταλάβουν ότι με την τακτική τους βάζουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου και παίζουν με την πιθανότητα απένταξης, με πολύ μεγάλο κόστος για τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα ήθελα να ρωτήσω ότι ο δρόμος που θα τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες πέτρες θα συνεχίσει μετά το τέλος του έργου να χρησιμοποιείτε για την διέλευση αυτοκινήτων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...