Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν 24.710 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν 24.710 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού
Στα δίχτυα του «Μεγάλου Αδελφού» έχουν πέσει 24.710 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού οι οποίοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν ως το τέλος Ιανουαρίου την προέλευση κεφαλαίων ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή να αποδείξουν ότι αυτά προέρχονται από εισοδήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.
 Διαφορετικά  όπως γράφει  ΤΟ ΒΗΜΑ,  θα κληθούν όχι μόνο να καταβάλουν πρόσθετους φόρους αλλά και να αντιμετωπίσουν τον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

«Η διαδικασία που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον εντοπισμό και κυρίως την είσπραξη των φόρων τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να αποτελέσει πιλότο για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που εμφανίζονται σε μια σειρά λίστες που ελέγχει το ΣΔΟΕ ή άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος με την ιδιότητα του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει δημιουργήσει μια προηγμένη ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε όσοι εντοπίζονται να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό για να τα δικαιολογήσουν ή μη να συμπληρώσουν τα οικονομικά δεδομένα τους και να υπολογίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να καταβληθεί.

Πως όμως έχει καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να έχει στα χέρια του λίστα με περίπου 50.000 ονόματα φορολογουμένων που έχουν βγάλει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό και ποια βήματα ακολουθεί για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής;

Με νόμο του 2010 η ΓΓΠΣ μπορεί να αντλήσει στοιχεία απ’ όλες τις τράπεζες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια για πολίτες που βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, και όχι μόνο. Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι εφαρμόζεται για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής, αποτελεί και ένα αντικίνητρο για να μη βγουν χρήματα στο εξωτερικό και αποδυναμωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Δεν πρόκειται για λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά για απευθείας λίστες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που προέρχονται από στοιχεία τα οποία στέλνουν κάθε μήνα όλες οι τράπεζες ανεξαιρέτως.

Από τις ως τώρα διασταυρώσεις των τραπεζικών δεδομένων έχουν προκύψει ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων 6,9 δισ. ευρώ από 24.710 περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο οικονομικών απέστειλε προς όλους αυτούς μια συστημένη επιστολή που παρουσιάζει «Το Βήμα» και με την οποία τους καλούσε να μπουν στην ειδική εφαρμογή του συστήματος Taxis και να καταχωρίσουν τα οικονομικά δεδομένα τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους φορολογουμένους που έλαβαν επιστολή έχουν ερευνήσει το θέμα και έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από ένα ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης που έχει δημιουργηθεί στο κεντρικό κτίριο της ΓΓΠΣ είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικά.

Ήδη περίπου 3.000 άτομα έχουν εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και έχουν καταχωρίσει κάποια στοιχεία για τα εισοδήματά τους ώστε να καλύψουν μέρος των καταθέσεων που έχουν βγάλει στο εξωτερικό. Τα περισσότερα στοιχεία έχουν να κάνουν με αυτοτελή φορολογούμενα ποσά που δεν τα είχαν καταχωρίσει στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως είναι για παράδειγμα μερίσματα, τόκοι κτλ.

Ωστόσο σε οριστική διόρθωση των φορολογικών δεδομένων τους έχουν προχωρήσει μόλις 600 άτομα σε σύνολο περίπου 25.000. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την αύξηση των έσοδων του κράτους κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 6,9 δισ. ευρώ είναι μικρός ακόμη.

Πάντως ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ρίξει το βάρος στην τεχνολογία για τη συλλογή των φόρων, καθώς προέρχεται από τον χώρο της πληροφορικής και γνωρίζει ότι οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Επίσης, η χρήση της τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άλλη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής, που είναι η μη έκδοση αποδείξεων και η χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...