Εξώδικο στον Σταύρο Θεοδωράκη για τους “Πρωταγωνιστές”

Εξώδικο στον Σταύρο Θεοδωράκη για τους
H φράση «αβλαβείς βοσκοί», που ειπώθηκε για τους Σαρακατσαναίους από τον γνωστό καθηγητή Πανεπιστημίου και διανοούμενο Γιώργο Γραμματικάκη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega, ξεσήκωσε…αντιδράσεις.

Μάλιστα ο Λαρισαίος δικηγόρος Στέλιος Σούρλας κινείται πλέον νομικά μέσω εξωδίκου κατά του τηλεοπτικού σταθμού, ζητώντας εντός μηνός την ηθική αποκατάσταση της ιστορικής αξιοπρέπειας των Σαρακατσαναίων σε κάποια από τις επόμενες εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το εξώδικο έχει ως εξής:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Του Στέργιου Παν. Σούρλα, Δικηγόρου, κατοίκου Λάρισας, Μπότσαρη 5

ΚΑΤΑ

Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΄΄ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ΄΄, με διακριτικό τίτλο ΄΄ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ΄΄ (MEGA CHANNEL), με έδρα την Αθήνα, Αμπελόκηπους, οδό Μεσογείων 117, νομίμως εκπροσωπουμένης

Την 19η Μαΐου μεταδόθη από τον τηλεοπτικό σας σταθμό και συγκεκριμένα από την εκπομπή του προστηθείς εξ΄υμών Δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη η εκπομπή ΄΄Πρωταγωνιστές΄΄. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής φιλοξενήθη ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Γραμματικάκης ο οποίος σε μία ατυχή αναφορά του αποκάλεσε τους Σαρακατσαναίους ως ΄΄αβλαβείς βοσκούς΄΄ οι οποίοι μάλιστα ΄΄δεν εγνώριζαν καθόλου εάν υπήρχε το 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος΄΄ θίγοντας τοιουτοτρόπως βάναυσα το πατριωτικό συναίσθημα των Σαρακατσαναίων καθότι εννόησε ότι ήσαν αμέτοχοι κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού και κατ΄ επέκταση ήσαν αμέτοχοι στην προσπάθεια του Γένους να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό γεγονός καθόλα συκοφαντικό και ψευδές. Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων όσο και εμού του ίδιου με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας ΄΄Ο Κατσαντώνης΄΄ αλλά και πλήθους Σαρακατσαναίων ο κ. Καθηγητής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

΄΄Αξιότιμο κ. Μουτσιάνα Γιώργο

Πρόεδρο Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,

Ειλικρινά λυπούμαι, αν μια σύντομη αναφορά μου σε μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρήθηκε ότι θίγει την ιστορική μνήμη των Σαρακατσάνων, και την εθνική τους συνείδηση. Δεν είχα βέβαια καμιά τέτοια πρόθεση, και ούτε την ιστορική μου αντίληψη αντιπροσωπεύει. Θα παρακάμψω λοιπόν ορισμένους βαρείς σας χαρακτηρισμούς, που θεωρώ άδικους, και θα αναφερθώ με μεγάλη συντομία στο θέμα.

Η εκπομπή του κ. Θεοδωράκη, δεν είναι φυσικά μια ιστορική εκπομπή. Ετσι στην συγκεκριμένη εκπομπή, που είχε σαν γενικό της πλαίσιο ότι εμείς οι Ελληνες αναμένομε πάντα από κάπου την σωτηρία της Πατρίδας, αναφέρθηκα στην φήμη περί επεμβάσεως των Σαρακατσάνων, για να αποτραπεί η ήττα του Ελληνικού στρατού το 1987. Ας σημειωθεί, ότι το χαρακτηριστικό αυτό γεγονός δεν είναι δική μου επινόηση. Αναφέρεται στο βιβλίο “Οι επιφυλλίδες του Σαββάτου” ενός από τους εγκυρότερους Ελληνες φιλολόγους και δασκάλους μου, του Μενέλαου Παρλαμά. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ως μια τιμητική για τους Σαρακατσάνους φήμη, αφού στις πολεμικές τους αρετές είχαν εναποθέσει ορισμένοι δημοσιογράφοι της εποχής την σωτηρία του Εθνους. Την διάσταση αυτή θεώρησα αυτονόητη, και, βοηθούντος και του πιεστικού τηλεοπτικού χρόνου, δεν τόνισα όπως θάπρεπε στην εκπομπή.

Είμαι λοιπόν έτοιμος να δεχθώ, ότι ούτε φραστικά, ούτε ουσιαστικά απέδωσα στους Σαρακατσάνους την δέουσα τιμή για την συμβολή τους στην Εθνική ζωή. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν ήταν αυτό το νόημα η το κέντρο της εκπομπής, αλλά η διαρκής αναμονή κάποιου φανταστικού Σωτήρα, που θα μας απελευθερώσει από τα δεινά μας. ‘Ισως απαλύνει μάλιστα και την δική σας δικαιολογημένη φόρτιση το γεγονός, ότι από τους πολλούς επαίνους η σχόλια, που δέχθηκε η εκπομπή, κανένα δεν επικεντρώθηκε στην περιστασιακή αναφορά μου στους Σαρακατσάνους. Στην θέση τους θα μπορούσε άλλωστε να αναφερθεί κάποια άλλη από τις εθνικές οντότητες, οι Σφακιανοί η οι Πόντιοι για παράδειγμα, που επίσης υπήρξαν παρούσες και λάμπρυναν συχνά την ιστορική πορεία μας.

Θέλω να ελπίζω, κ. Πρόεδρε, ότι τα παραπάνω αρκούν, για να αποκαταστήσουν τα πράγματα. Επιφυλάσσομαι μάλιστα, όταν υπάρξει και πάλι η κατάλληλη τηλεοπτική “περίσταση”, να αναφερθώ γενικότερα στην παρουσία των Σαρακατσάνων, που αξίζει να προσθέσω ότι με γοήτευε πάντα η νομαδική και ανεξάρτητη ζωή τους, αλλά και οι αρχαιοελληνικές τους -όπως τεκμηριώνουν ορισμένοι τουλάχιστον μελετητές-ριζες. Ελπίζω ακόμα, ότι κάποια στιγμή θα διασταυρωθούν πάλι ότι δρόμοι μας, και εύχομαι ότι καλύτερο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και την προσωπική ζωή σας.

Φιλικά, και με εκτίμηση

Γιώργος Γραμματικάκης

Καθηγητής Παν. Κρήτης΄΄

Επειδή η προσβολή του κύρους, της περηφάνιας, της τιμής, υπόληψις και αξιοπρέπειας των Σαρακατσαναίων και η προσβολή της μνήμης των νεκρών μας, η οποία εθίγη με την ατυχή αναφορά του Καθηγητή κ. Γραμματικάκη αλλά ανασκευάστηκε με την παρούσα επιστολή του δέον όπως τύχει της ίδιας προβολής με την προγενέστερη ατυχή αναφορά του από τον τηλεοπτικό σας σταθμό ήτοι την ίδια εβδομαδιαία ημέρα, την ίδια ώρα και από την ίδια εκπομπή του Δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη ΄΄Πρωταγωνιστές΄΄ εντός μηνός από την λήψη της παρούσας προς αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας, περηφάνειας και αξιοπρέπειας των Σαρακατσαναίων. Προς τούτο σας καλώ να καλέσετε στο κανάλι σας έναν εκπρόσωπο των Σαρακατσαναίων διά την ισότητα των όπλων. Καταλληλότεροι διά τούτο είναι ιεραρχικώς ο κ. Νικόλαος Κατσαρός, τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ιδρυτής του πρώτου Συνδέσμου Σαρακατσαναίων της Ελλάδος ήτοι της Λάρισας με την επωνυμία ΄΄Ο Κατσαντώνης΄΄, ή ο Γεώργιος Μουτσιάνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Ελλάδος ή ο Χρήστος Τσακούμης, Σαρακατσάνος Μουσικός και Ραδιοφωνικός παραγωγός.

Σε διαφορετική περίπτωση και μετά το πέρας της δήλης ημερομηνίας σας ενημερώνω ότι προτίθεμαι να προβώ στην άσκηση Μηνύσεως τόσο κατά του τηλεοπτικού σταθμού σας όσο και του Δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη διά την αντικειμενική ευθύνη την οποία φέρεται καθώς και στην άσκηση αγωγής αποζημιώσεως αιτούμενος με την παρούσα το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00) ευρώ εντόκως από της επιδόσεως της παρούσας, προς χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστησαν οι Σαρακατσαναίοι καθότι επιτρέψατε να δυσφημιστούν και να προσβληθούνε ανεπανόρθωτα οι Σαρακατσαναίοι. Το επιδικασθέν ποσό θα εκχωρηθεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή ντοκυμαντέρ Παγκοσμίου εμβέλιας για τους Σαρακατσαναίους υπό την ανέλεγκτη κρίση και εποπτεία του Σαρακατσάνου Μουσικού παραγωγού Χρήστου Τσακούμη και το εναπομείναν ποσό θα μοιραστεί στους ανά την επικράτεια Συλλόγους Σαρακατσαναίων προς εκπλήρωση του σκοπού της προώθησης της Σαρακατσάνικης Παραδόσεως.

Κατόπιν των ανωτέρω και διαμαρτυρόμενος έντονα για την όλως προσβλητική, αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά σας

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Eντός 30 ημερών από της επιδόσεως της παρούσας να αποκαταστήσετε την ιστορική αλήθεια, περηφάνεια και αξιοπρέπεια των Σαρακατσαναίων, την προσβολή της μνήμης των νεκρών μας, την ίδια εβδομαδιαία ημέρα, την ίδια ώρα και από την ίδια εκπομπή του Δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη ΄΄Πρωταγωνιστές΄΄ με έναν από τους προαναφερθέντες καλεσμένους.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλετε να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΄΄ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ΄΄, με διακριτικό τίτλο ΄΄ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ΄΄ (MEGA CHANNEL), με έδρα την Αθήνα, Αμπελόκηπους, οδό Μεσογείων 117, νομίμως εκπροσωπουμένης, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς ταυτόχρονα ολόκληρο το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεώς του.

ΛΑΡΙΣΑ, 6 Ιουνίου 2013

Ο Δικηγόρος

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...