ΕΟΠΥΥ: Όλες οι εξαιρέσεις από το πλαφόν της συνταγογράφησης

ΕΟΠΥΥ: Όλες οι εξαιρέσεις από το πλαφόν της συνταγογράφησης
Τις ασθένειες αλλά και τους… γιατρούς που εξαιρούνται από το «πλαφόν» της ιατρικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε την Παρασκευή η διοίκηση του Οργανισμού.
Με το συγκεκριμένο μέτρο που εφαρμόζεται από την αρχή του έτους προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ φάρμακα μηνιαίας αξίας στο 80% εκείνης που είχαν συνταγογραφήσει τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοντό, με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του ΕΟΠΥΥ εξαιρούνται από το μηνιαίο πλαφόν κάθε γιατρού τα φάρμακα που λαμβάνουν οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος) καθώς και οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.

Δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης στη συνταγογράφηση των γιατρών τα φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του – πρόκειται για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα και όσα χρειάζεται να εισαχθούν από το εξωτερικό.

Εξαίρεση γιατρών

Στους περιορισμούς που θέτει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το πλαφόν της συνταγογράφησης δεν υπάγονται οι γιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή σε ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο. Εμπίπτουν όμως στο πλαφόν αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, το μέτρο δεν αφορά γιατρούς που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, γιατρούς εργασίας, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε κοινωφελή νοσοκομεία, σε πολυιατρεία καθώς γιατρούς των σωμάτων ασφαλείας.

Νεοεισερχόμενοι

Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, μπορούν να συνταγογραφούν το μέσο όρο της ειδικότητας τους.

Οι εξαιρέσεις, επισημαίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στοχεύουν στη διευκόλυνση της εφαρμογής του ελέγχου συνταγογράφησης , ενώ παράλληλα το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να εξετάζουν ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν παρέμβασης με σκοπό τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υγείας και πρόσβασης των ασφαλισμένων στη θεραπεία.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...