Έκρηξη της πανδημίας και στην Αττική μετά το πέρας των διακοπών προβλέπουν οι ειδικοί και δεν αποκλείουν πενταψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων ημερησίως – Εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές προετοιμασίες για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – «Υπάρχει η νομική βάση» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε ετοιμότητα για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο βρίσκεται η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά, καθώς δυσοίωνες είναι οι περισσότερες προβλέψεις των επιστημόνων αναφορικά με την επάνοδο των εκδρομέων του Αυγούστου.

Με την επιστροφή του μεγαλύτερου όγκου των πολιτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα τέλη του μήνα, «θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας – σε μια τέτοια περίπτωση- 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Η πρόβλεψη του Καθηγητή μπορεί να μην επαληθευτεί μόνο σε περίπτωση που προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, διαφορετικά «αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η έκρηξη του τέταρτου πανδημικού κύματος – η οποία οδεύει προς πενταψήφια νούμερα- δεν είναι ακόμη ορατή, οφείλεται κατά τον Καθηγητή στην απουσία μεγάλου μέρους των μόνιμων κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αττικής σε διακοπές. Αντίθετα, η λήξη της θερινής περιόδου αναμένεται να αποτυπωθεί ευκρινώς στο ιικό φορτίο της πρωτεύουσας λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού, ενώ την περαιτέρω επιδείνωση της νόσου ευνόησαν η καλοκαιρινή χαλάρωση και οι συχνές μετακινήσεις. «Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.

Η πιθανή, επιδημιολογική «έκρηξη» στις αρχές του φθινοπώρου εντείνει τις κυβερνητικές προετοιμασίες, πυκνώνοντας τις πρωτοβουλίες γύρω από την πρόληψη και τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων. Εκτός από το νέο πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου, στον πιλοτικό εμβολιασμό έξω από Ιερούς Ναούς -αρχής γενομένης από την Κρήτη- προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ήδη, «η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών και των υγειονομικών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται» γνωστοποίησε -αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους- ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «αυτοί οι οποίοι εμβολιάζονται, που είναι η πλειοψηφία, σιγά- σιγά περνούν σε μια μερική κανονικότητα και μετά θα περάσουν σε μια κανονικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ότι «πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όλων των Υπουργείων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να επιβραβεύονται όλοι αυτοί που είναι επαγγελματίες και τηρούν τα μέτρα και να ελέγχονται αυτοί οι οποίοι δεν τα τηρούν», σχολιάζοντας πως «όσοι διαμαρτύρονται είναι ισχνές μειοψηφίες που όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώ ότι διαμαρτύρονται για τα αναλώσιμα υλικά, για τις ΜΕΘ, για το πρόγραμμα εμβολιασμού και διαψεύστηκαν».

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενίσχυσε σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας πως «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό».

Το ποιες επαγγελματικές ομάδες ενδέχεται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα κριθεί, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού», δηλαδή «θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν», περιέγραψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, κοντά στη λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται οι ένστολοι, μολονότι «αγκάθι» για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ο τρόπος αναπλήρωσής τους, ιδίως σε κρίσιμες θέσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας».

«Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στην κατεύθυνση αυτή, παράθυρο στην επέκταση της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο άνοιξε σήμερα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή» υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».

Ταυτόχρονα, το ίδιο σκεπτικό διατρέχει και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο οποίος συμπεριέλαβε, σε μια τέτοια προοπτική, κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.

Με φόντο τις αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, ο Υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι οι υγειονομικοί χειρίζονται και παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε πάσχοντες με βεβαρημένη υγεία, άρα πρέπει να είναι διασφαλισμένο με κάθε τρόπο ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. «Να μην αγχώνεται ο (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος, η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση, αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο πολύ αυτοματοποιημένα», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Γεωργία Σαδανά

Πηγή: protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...