Επέστρεψαν 4,3 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες!

Φασούλι, το φασούλι… μέσα στο 2016, οι τράπεζες αύξησαν τις καταθέσεις κατά 4,3 δις ευρώ! Οι θετικές προοπτικές για το κλείσιμο της τελευταίας δύσκολης αξιολόγησης, του μνημονίου και δέσμευση κυβέρνησης και δανειστών για ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, από την αρχή του έτους, έπεισαν τον επιχειρηματικό κόσμο να επαναπατρίσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που διατηρούσαν στο εξωτερικό. Αν και προς το τέλος του έτους, οι τριβές στην σχέση κυβέρνησης και δανειστών έχουν αυξηθεί και η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει, η εκτίμηση της αγοράς, είναι ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), δείχνουν ότι το ύψος των κεφαλαίων που επαναπατρίζονται κάθε μήνα έφταναν κατά μέσο όρο τα 480 εκατ. ευρώ  το πρώτο 9μήνο του έτους. Μάλιστα τα ποιοτικά στοιχεία, δείχνουν ότι τα κεφάλαια, τα φέρνουν οι επιχειρήσεις και όχι τα νοικοκυριά.

Η επιστροφή κεφαλαίων ήταν σημαντικά αυξημένη και σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι αποτέλεσμα της ευεργετικής επίδρασης της εξασφάλισης, του δικαιώματος επανεπένδυσης στο εξωτερικό στο ακέραιο των κεφαλαίων που επαναπατρίζονται. 

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έφτασαν στο υψηλότερο σημείο, από την αρχή της κρίσης, τον Ιούνιο με 26%. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και τα Capital Controls, αφού φαίνεται να επηρέασαν περισσότερο τις επιχειρήσεις παρά για τα νοικοκυριά, που με σημαντικά μικρότερες μηνιαίες ανάγκες και εισοδήματα, γρήγορα προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα.

Παραμένει «σφικτός» ο τραπεζικός δανεισμός

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι η καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αυξημένη για τις επιχειρήσεις σε σχέση με αυτή προς τα νοικοκυριά. Αυτό έχει άμεση επίπτωση και στην εικόνα των καταθέσεων, καθώς τα ποσά των δανείων πιστώνονται  στους καταδυτικούς λογαριασμούς των δανειζόμενων στις τράπεζες που χορηγούν το δάνειο.

Από την ΤτΕ, εκτιμούν ότι όσο θα χαλαρώνουν τα Capital Controls, που έχουν «δέσει» τα χέρια της ελληνικής αγοράς,  τόσο θα αυξάνεται και η επιστροφή των καταθέσεων, στο τραπεζικό σύστημα και περισσότερο στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.  Όμως μία τέτοια χαλάρωση, εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτα, αλλά σε συνάρτηση με την υλοποίηση του προγράμματος και συγκεκριμένα την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αυτό, γιατί όσο προχωρά το πρόγραμμα και η αβεβαιώτητα φεύγει από το τραπεζικό σύστημα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος, οι καταθέτες να τραβήξουν τα χρήματά τους. Αν από την άλλη, αρθούν οι περιορισμοί πριν γίνουν σημαντικά βήματα προόδου στο μνημόνιο, τότε μία πολιτική ή οικονομική διαφωνία με τους δανειστές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα κρίση αβεβαιότητας και οι καταθέτες να τρέξουν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Αυτό θα δημιουργούσε την ανάγκη για την εκ νέου επιβολή των Capital Controls, κάτι που θα πήγαινε πίσω την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα δύο χρόνια πίσω. Ακριβώς για να την αποφυγή αυτού του αρνητικού σεναρίου, τα βήματα προς την άρση των περιορισμών γίνονται αργά, αλλά σταθερά. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΤτΕ, θα πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο, έως τον Μάρτιο έρευνα καταθετικής εμπιστοσύνης, ώστε να αξιολογηθεί το κλίμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...