Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας – Γιάννης Βλαχογιάννης

Αγαπητοί Συντοπίτες,  

Η Αδελφότητα Ναυπακτίων του Νομού Αττικής και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση τιμούν και αναδεικνύουν το έργο του Γιάννη Βλαχογιάννη με ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πρόγραμμα δράσεων. 

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης μετά από πολύχρονες προσπάθειες ανέσυρε και διέσωσε τα παραγκωνισμένα (λόγω των πολιτικών ερίδων της εποχής) απομνημονεύματα των σημαντικότερων αγωνιστών του ‘21. Έγινε δηλαδή ο φύλακας της Επανάστασης. 

Το 1914, την εποχή δηλαδή που τα κράτη της Δύσης έχουν ήδη ιδρύσει αυτόνομες υπηρεσίες αρχείων, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την προτροπή (μεταξύ των άλλων και) του Γιάννη Βλαχογιάννη ιδρύει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και αναθέτει τη διεύθυνσή τους στον Επαχτίτη ιστοριοδίφη με ενσωμάτωση σ’ αυτά και του δικού του αρχείου. 

Τα Γενικά Αρχεία είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη συγγραφή της ιστορίας του έθνους και ζωτικό στοιχείο της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Η πρόσβασή τους σ’ αυτά εξασφαλίζει ένα είδος λογοδοσίας και διαφάνειας για τους διοικούμενους. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά προσφέρουν ένα συναρπαστικό μαθησιακό περιβάλλον. 

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης με την προσφορά του αντιπροσωπεύει το όραμα των πρωτοπόρων Ελλήνων που οδήγησαν την πατρίδα μας από μία οθωμανική επαρχία σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. 

Σε ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Μεσολογγίτη Μάνου Καρατζογιάννη, ο ήρωάς μας υποδυόμενος από τον Δημήτρη Καταλειφό, ενθυμείται την πρώτη αφή και ανάγνωση των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη. 

Ένας μαθητής του γυμνασίου ανασύρει από το αρχείο ένα χειρόγραφο, εντοπίζει τη μάχη πάνω στο χάρτη με την καθοδήγηση της Μαρίας Ευθυμίου και διαβάζει δυνατά το ποίημα για το χορό των Εξοδιτών στην πλατεία του Λιδωρικίου. Η απαγγελία του γίνεται αναπαράσταση και σώζεται σε οπτικό υλικό από το Νίκο Ελληνικάκη.  

Η δομή του προγράμματος και η τεκμηρίωση του ιστορικού υλικού έχει γίνει από τον Μάριο Καζίκα, την Ελένη Αδαμοπούλου και τη Σταυρούλα Πολονύφη.  

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι δήμοι Δωρίδος και Ναυπακτίας έχουν παραχωρήσει την Αιγίδα τους. 

H χρηματοδότηση εξασφαλίζεται με τις χορηγίες ιδιωτών.  

Αυτή είναι η δική μας πρόταση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την καταθέτουμε με τιμή και σεβασμό. Προς όλους σας.             

(Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικώς το πρόγραμμα)  

Με εκτίμηση,  

Κωνσταντίνος Δ. Βουτσινάς 

Πρόεδρος ΔΣ 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...