Επίδομα γέννησης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Επίδομα γέννησης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Επίδομα γέννησης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις


29/01/2020 – 19:08

Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος γέννησης, αφού προηγουμένως εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στο τέλος του μήνα θα πάρουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 την πρώτη δόση του νέου επιδόματος γέννησης των 1000 ευρώ οι δικαιούχοι.

Μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα γέννησης τα εξής:

1. Η πληρωμή

Η πληρωμή του επιδόματος γέννησης θα γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

2. Η φορολόγηση

Το επίδομα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

3. Οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης θα κάνουν την αίτηση τους και στο τέλος του μήνα θα παίρνουν την πρώτη δόση των 1000 ευρώ, στη συνέχεια μετά από 6 μήνες πάλι στο τέλος του μήνα που θα γίνονται οι πληρωμές θα πληρώνονται τη δεύτερη και τελευταία δόση του επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ.

4. Η δήλωση

Με τη γέννηση του τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική /τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης. Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.

Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό ή και σε μαιευτικές κλινικές /τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών. Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός. Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού. Με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκυρης της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.

 

5. Τα κριτήρια

– Διαμονή

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:

– Έλληνα Πολίτη

– Ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς

-Πολίτης κράτους – μέλους της ΕΕ

– Πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, 12ετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

– Εισοδηματικά

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα γέννας είναι τα εξής:

-Μόνη μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά: 60.000 ευρώ

– Ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα: 70.000 ευρώ

-Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο:70.000 ευρώ

-Ζευγάρι με ένα ακόμα ένα ανήλικο παιδί: 80.000 ευρώ

– Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα: 80.000 ευρώ

-Ζευγάρι με ακόμα δύο ανήλικα παιδιά: 90.000 ευρώ

-Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα: 90.000 ευρώ

-Ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα: 100.000 ευρώ

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...