Επίδομα 534 ευρώ: Γιατί δεν πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι

Επίδομα 534 ευρώ: Γιατί δεν πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι
Επίδομα 534 ευρώ: Γιατί δεν πληρώθηκαν όλοι οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε αναστολής εργασίας ολόκληρο τον Μάιο ή θεωρούνταν πληττόμενες, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως οι πληρωμές είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Ιουνίου και πως έπειτα πήραν αναβολή για την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο ούτε τότε κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και πολιτικές αντιδράσεις.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ανέφερε ότι η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει σήμερα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου ολοκληρώθηκε.

Σημειώνεται πως η πίστωση των επιδομάτων ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Δευτέρας. Δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης ανέφεραν μάλιστα πως ορισμένοι έλαβαν τα χρήματα έως τις 17:00 και άλλοι αργότερα το απόγευμα.

Επομένως ορισμένοι εκ των εργαζόμενων θα δουν τα χρήματα το πρωί της Τρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά θα κυμαίνονται από 18 έως 534 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες διάρκειας της αναστολής εργασίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, θα πληρωθούν συνολικά 208.000.000 ευρώ σε 526.051 δικαιούχους. Εξ αυτών, περίπου 216.000 θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ, καθώς παρέμειναν σε αναστολή εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι μισθωτοί, των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη από τον εργοδότη-επιχείρηση, λόγω κρατικής εντολής για «λουκέτο» ή μειωμένου τζίρου.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης έχουν το δικαίωμα λαμβάνειν τα 534 ευρώ και τον Ιούνιο, ενώ έως τον Ιούλιο θα μπορούν να λαμβάνουν το ειδικό επίδομα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά, θα λάβουν τα 534 ευρώ έως και τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής σημειώνεται, τέλος, πως θα λάβουν για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

  • για παράταση αναστολής 10 ημέρων (έναρξη αναστολής 7/4) – αποζημίωση 180 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 15 ημέρων (έναρξη αναστολής 2/4) – αποζημίωση 270 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 20 ημέρων (έναρξη αναστολής 28/3) – αποζημίωση 360 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 25 ημέρων (έναρξη αναστολής 23/3) – αποζημίωση 450 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...