Επίδομα 800 ευρώ: Βήμα – βήμα η δήλωση των εργαζομένων – Τι συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται έκπτωση στο ενοίκιο

Επίδομα 800 ευρώ: Βήμα – βήμα η δήλωση των εργαζομένων – Τι συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται έκπτωση στο ενοίκιο
Επίδομα 800 ευρώ: Βήμα - βήμα η δήλωση των εργαζομένων - Τι συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται έκπτωση στο ενοίκιο


01/04/2020 – 11:58

Βήμα – βήμα η υποβολή. Οι παγίδες και τα 10 “κλικ” –  Τι συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται έκπτωση στο νοίκι

Με 10 “κλικ” ολοκληρώνεται η ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή στο σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να λάβουν τις επόμενες ημέρες τα 800 ευρώ.Η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr άνοιξε ήδη από χθες τα μεσάνυχτα όπως είχε γράψει το ethnos.gr και σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν δήλωση οι εργαζόμενοι σε αναστολή των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Απριλίου είχαν γίνει 10.000 αιτήσεις εργαζομένων. Προσοχή : 

  • Οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή δήλωση από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Το ότι η πλατφόρμα ανοίγει γι αυτούς σήμερα δεν σημαίνει πως μόνο σήμερα μπορούν να κάνουν δήλωση. Μπορούν και αύριο και μεθαύριο κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν αίτηση από σήμερα. 
  • Σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ακόμη δήλωση οι εργαζόμενοι με λήγοντα στο ΑΦΜ τους από 2 και πάνω. Οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 2 θα υποβάλλουν δήλωση από αύριο Πέμπτη 2/4 και μετά, οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 3 από μεθαύριο Παρασκευή 3/4 και μετά κ.ο.κ.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο είναι να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη στο σύστημα “Εργάνη”.  Δεδομένου ότι οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν λάβει παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου (αρχικά οι δικές τους αιτήσεις έληγαν 31/3) κι επειδή η δήλωση του εργοδότη είναι προαπαιτούμενο, καλό είναι οι εργαζόμενοι να συννενοούνται πρώτα με τον εργοδότη τους, ώστε να τους δηλώσει σε αναστολή στην “Εργάνη” και ακολούθως οι ίδιοι να υποβάλλουν την δήλωσή τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας. 
  • Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι οι προθεσμίες θα παραταθούν και για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν όλοι να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους 
  • Οι πληρωμές της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ σχεδιάζεται να γίνουν σταδιακά ανάλογα και με την ροή των αιτήσεων με στόχο να έχουν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα. 

Ένας πλήρης οδηγός βήμα – βήμα για την συμπλήρωση της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους. 

Βήμα 1  

Είσοδος στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

 

bhma1.png

 

Βήμα 2

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, πριν την είσοδο καλείστε να διαβάσετε τους όρους χρήσης και να προβείτε σε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μόνο εφόσον τους αποδέχεστε πλήρως

bhma2.png

Βήμα 3

Εφόσον αποδέχεστε τους όρους χρήσης διαβάστε τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης. bhma3.png

 

Βήμα 4

Ακολούθως εισέρχεστε στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση με τους κωδικούς Taxisnet. 

Προσοχή, δεν είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του χρήστη δεν αντιστοιχεί με την ημερομηνία εισόδου. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα «Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε […] επιτρέπεται από […] έως […]». Υπενθυμίζεται πως  η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τους εργαζόμενους με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής: 

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.

 

bhma1.png

 

 Βήμα 5 

Στην επόμενη οθόνη συμπληρώνουμε τους κλειδάριθμους τους Taxisnet ώστε να γίνει αναδρομολόγηση από την ΑΑΔΕ και να συνδυαστεί η δήλωση εργοδότη εργαζόμενου. Η πρόσβαση στο Μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet

bhma4.png

 

Βήμα 6 

Επιβεβαιώστε με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» την συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή του Ειδικού Μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία [https://supportemployees.yeka.gr ] να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών. 

bhma5.png

 

Βήμα 7 

Στην επόμενη οθόνη παρέχονται συνοπτικές πληροφορίες για την υποβολή της Δήλωσης και με κλικ στο κουμπί [Υπεύθυνη Δήλωση] μεταβαίνετε στο κύριο μενού

bhma6.png

 

 Βήμα 8 

Στην επόμενη οθόνη ο εργαζόμενος βρίσκεται πλέον μέσα στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση

bhma7.png

 

Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος “Εργάνη” και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα “Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών” τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνενόηση με τον εργοδότη του ώστε να την υποβάλλει πριν τις 10 Απριλίου.   

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Βήμα 9 

Στην ίδια οθόνη ο εργαζόμενος συμπληρώνει τα στοιχεία για το σπίτι που νοικιάζει εφόσον είναι πρώτη κατοικία. Προσοχή, η επιλογή μισθώματος κύριας κατοικίας εμφανίζεται μόνο σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής 

bhma8.png

 

Τα πεδία: Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. 

Εδώ ο εργαζόμενος πρέπει να προσέξει τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο εργοδότης του και να τα ελέγξει προσεκτικά. Αν κάποιο από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο εργοδότης του δεν αντιστοιχίζει με όσα ο ίδιος γνωρίζει ή με όσα του έχουν γνωστοποιηθεί καλό είναι να έρθει σε επικοινωνία με τον εργοδότη του και να λύσει το πρόβλημα πριν υποβάλλει οριστικά την δήλωση καθώς δεν μπορεί να την ανακαλέσει. 

Ακολούθως τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

μπορούν να συμπληρωθούν μόνο όταν το πεδίο «Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί» έχει την τιμή «λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής». Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. 

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Βήμα 10 

Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

bhma9.png

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...