Επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ στη Β. Κορέα

Βόρεια Κορέα

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Κοντά σε συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας βρίσκονται τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι κυρώσεις θα μειώσουν τα έσοδα του απομονωμένου κράτους από τις εξαγωγές κατά το 25%.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ, το οποίο συντάχθηκε από τις ΗΠΑ μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Σεπτέμβριο, προβλέπει την επιβολή ορίου από τον ΟΗΕ στις εξαγωγές λιγνίτη της Βόρειας Κορέας και στόχος είναι να μειωθεί η εισροή σκληρού συναλλάγματος στη χώρα αυτή κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δολάρια. Προβλέπεται επίσης η επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών στους τομείς της ναυτιλίας και της τραπεζικής της Βόρειας Κορέας.

Εάν εφαρμοστεί επιτυχώς, οι βορειοκορεατικές εξαγωγές -συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση- θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια.

Την Τετάρτη διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις, αλλά η Ρωσία καθυστερεί την διαδικασία ψήφισης της απόφασης.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κίνα μπορεί να πείσει τη Ρωσία και η έγκριση του σχεδίου από το ΣΑ μπορεί να αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα.

Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται με τους Κινέζους για το σχέδιο αυτό επί μήνες μετά την πέμπτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την 9η Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο απόφασης διανεμήθηκε πρόσφατα και στα υπόλοιπα τρία κράτη-μόνιμα μέλη του Σ.Α. (τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...