Επισκεφθείτε το “Κέντρο της Γης”!

Επισκεφθείτε το
Τον Ιανουάριο του 2012 η Οργάνωση Γη εγκαινίασε το Κέντρο της Γης όπου παρέχεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» σε ειδικά διαμορφωμένη έκταση 25 στρεμμάτων στο κτήμα Βασιλίσσης και στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον.
Η έκταση περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και οριοθετημένους φυσικούς χώρους για επίσκεψη, παρατήρηση και απόλαυση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας με στόχο την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο αειφορικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που δεν θα βασίζεται στην απειλητική για τη φύση μαζική κατανάλωση των φυσικών πόρων, αλλά στη συνεργατική συμβίωση ανθρώπου και φύσης και στη συλλογική βελτίωση των όρων διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα προγράμματα που διοργανώνουμε επιδιώκουν να φέρουν το παιδί – αλλά και τον ενήλικα – σε επαφή με τη λογική και τη φιλοσοφία ήπιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που εξασφαλίζουν την αειφορία της φύσης και των φυσικών πόρων, παράλληλα με τη χρήση υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα στην ανθρωπότητα.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε παραδείγματα συνεργατικής συμβίωσης ανθρώπου και φύσης, όπως είναι η βιολογική γεωργία και η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών των φυτών με τη χρήση ωφέλιμων έντομων, φυσικά οικοσυστήματα ή πρότυπες
κοινωνίες έμβιων όντων (κοινωνίες μυρμηγκιών).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορείες και στάσεις σε ειδικά επιλεγμένους χώρους στεγασμένους αλλά και στο ύπαιθρο οι οποίοι είναι :

Η έκθεση εντόμων – ασπόνδυλων (κοινωνίες ζωντανών μυρμηγκιών, μελισσών ή ωφέλιμων εντόμων) όπου αναδεικνύεται η σημασία τους για τα φυσικά οικοσυστήματα και τις βιοκαλλιέργειες

    Τα παραδοσιακά γεωργικά μηχανήματα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα
    Ο Πύργος Βασιλίσσης και το κτήμα – ιστορική αναδρομή
    Το άλογο και η χρήση του μέσα από την ιστορία
    Οι βιολογικοί λαχανόκηποι
    Ένα άγριο οικοσύστημα Αττικής – τεχνητή κατασκευή
    Η ελιά και η ιστορία της, η μουριά και η ιστορία της
    Διάδραση των επισκεπτών με την ιστορική, φιλοσοφική και ανθρωπιστική διάσταση του «περιβάλλοντος» όσο και των «κοινωνιών»

Για κάθε στάση-θεματική έχει διαμορφωθεί ανάλογο πρόγραμμα ενημέρωσης διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν πλήρη ξενάγηση ή κάποιες από τις παραπάνω θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 1-1.15 ώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να παραμείνουν σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο με σκίαση για να φάνε και να παίξουν. Υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης για τα λεωφορεία καθώς και οργανωμένες τουαλέτες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με το Παιχνιδαγωγείο.

Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει δυνατότητα τόσο για περιηγήσεις των επισκεπτών με ξεναγό όσο και για ελεύθερες περιηγήσεις με την χρήση επεξηγηματικού χάρτη.

Μετά την επίσκεψη στο Κέντρο της Γης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο όμορο Πάρκο «Aντώνης Τρίτσης», έκτασης 1.100 στρεμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 2325380 και 210 2388275 και στο email: info(at)organizationearth(dot)org.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...