Επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να μετατρέπουν όλες τις ομάδες αίματος στον συμβατό τύπο “0”

Σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές προχώρησαν οι επιστήμονες, που κατάφεραν να βρουν τον τρόπο για να μετατρέπουν όλες τις ομάδες αίματος στον παγκόσμιο τύπο 0 που είναι συμβατός για όλους τους ασθενείς.

Χρησιμοποιώντας μικρόβια που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια έχουν καταλάβει πώς να μετατρέπουν τις ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ στον καθολικό τύπο 0, τον οποίο όλοι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν σε μετάγγιση, ανεξάρτητα από τον δικό τους τύπο αίματος.

Οι τύποι αίματος διαφοροποιούνται ανάλογα με τα είδη σακχάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο τύπος 0 δεν έχει σάκχαρα. Οι επιστήμονες είχαν συνειδητοποιήσει ότι μερικά ένζυμα μπορούν να απομακρύνουν τα σάκχαρα από τα κύτταρα αίματος Α, Β και ΑΒ, μετατρέποντάς τα σε Τύπο 0, αλλά δεν είχαν βρει ένα ένζυμο που να ήταν ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό, μέχρι που εξέτασαν προσεκτικά το έντερο.

Η ανθρώπινη πεπτική οδός έχει τα ίδια σάκχαρα με αυτά που βρέθηκαν στα κύτταρα του αίματος και τα βακτηριακά ένζυμα που βρίσκονται στα κόπρανα απομακρύνουν τα σάκχαρα για να βοηθήσουν στην πέψη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν το ένζυμο και να το χρησιμοποιήσουν για να απομακρύνουν τα σάκχαρα από το αίμα με τρόπο αποτελεσματικό. Η συναρπαστική ανακάλυψη έγινε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology.

Το επόμενο βήμα είναι η ομάδα να δοκιμάσει τη μετατροπή ενζύμου σε μια κλινική ρύθμιση για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παρενέργειες στη διαδικασία. Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, το μέλλον της αιμοδοσίας θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...