Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Νέα απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου δίνει η Ελλάδα με επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ στις 17 Νοεμβρίου και στην οποία η πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη περιγράφει τις ελληνικές θέσεις και εξηγεί γιατί το κείμενο που υπέγραψαν η Τουρκία και η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του Οκτωβρίου μπορεί να έχει συνέπειες στην περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο «και αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Στην επιστολή εξηγείται ότι η αποστολή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης βάσει του οδικού χάρτη του 2020 δεν είναι να εξετάζει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις κατά τρόπο που να βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Επομένως, μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων εμπίπτει σαφώς στο πεδίο εφαρμογής συμφωνιών τις οποίες η εκτελεστική αρχή κωλύεται να συνάψει» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» προστίθεται στο κείμενο.

Στην επιστολή, τέλος, η Αθήνα αναλαμβάνει την δέσμευση για την ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».           

Καλλιγάς Κ. Ανδρέας       

Καθηγητής Πολιτικής οικονομίας   



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...