Επιστροφή στις αγορές – Θετικά τα μηνύματα της επόμενης ημέρας

Επιστροφή στις αγορές – Θετικά τα μηνύματα της επόμενης ημέρας

Θετικό το «ταμείο» της επομένης μέρας, μετά την επιστροφή στις αγορές

 

Θετικά ήταν τα  μηνύματα της επόμενης μέρας, για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αναλυτές να επισημαίνουν ότι ήταν σημαντική η σχεδόν ίση  κατανομή μεταξύ «φρέσκου χρήματος» και «ρολαρίσματος» (ανταλλαγή ομολόγων) της προηγούμενης έκδοσης, στη χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποίησε η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι την ανταλλαγή των παλιών τίτλων επέλεξαν κάτοχοι ομολόγων ύψους 1,574 δις ευρώ, ενώ το  «νέο χρήμα» αντιστοιχεί σε 1,425 δις ευρώ, με το 46% να είναι διαχειριστές κεφαλαίων, το 36% από καλυμμένα κεφάλαια (hedge funds) και 13% από τις τράπεζες.

Οι επενδυτές που αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο

  • ΗΠΑ               44%

  • Βρετανία       26%

  • Ελλάδα          14%

  • Γαλλία              7%

  • Ισπανία            3%

  • Πορτογαλία    3%

  • Ιταλία               3%

  • Γερμανία         3%

 

 

Μείωση συντάξεων ζητάει πάλι το ΔΝΤ!

 

Μέσα σε αυτό το γενικά θετικό κλίμα, ήρθε νέα δήλωση της εκπροσώπου του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία ζήτησε νέα μείωση στις συντάξεις και αύξηση της φορολογικής βάσης.  Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, η ίδια δήλωσε ότι οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ.

 

Βελκουλέσκου: Επωφελής υπό προϋποθέσεις η έξοδος στις αγορές

 

Όμως για την έξοδο στις αγορές, θεωρεί ότι υπό όρους μπορεί να είναι καλή για την οικονομία, καθώς όπως είπε «ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από την αγορά, σε βιώσιμη βάση, μέχρι το τέλος του προγράμματος. Από αυτήν την άποψη, η δοκιμή των αγορών νωρίτερα μπορεί να είναι επωφελής, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση θα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του προγράμματος και τους στόχους βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της μη περαιτέρω αύξησης του χρέους, αλλά αντιθέτως εστιάζοντας στην εξομάλυνση των αποπληρωμών χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

 

Δραγασάκης: Επιτυχημένη η έξοδος της χώρας στις αγορές

 

«Ο στόχος ήταν να αρχίσει μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αρκετά πριν από τη λήξη του Προγράμματος το 2018» και «ο στόχος επιτεύχθηκε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Real FM. Ο ίδιος τόνισε ότι «Ο στόχος ήταν να αρχίσει μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αρκετά πριν από τη λήξη του Προγράμματος το 2018» και «ο στόχος επιτεύχθηκε». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει από κάπου και από τώρα έως το 2018 να έχει μια σειρά από πράξεις που εδραιώνουν τη θέση της χώρας στις αγορές.

Δραγασάκης: Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να μην βγούμε ποτέ από την επιτήρηση

Ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει να ληφθούν νωρίτερα τα μέτρα του 2020, απάντησε  «Όχι», για να συμπληρώσει ότι «θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυνάμεις, οι οποίες ήθελαν και θέλουν η Ελλάδα να μην βγει ποτέ από την επιτήρηση. Υπάρχουν δυνάμεις, δεν μπορώ να τις χαρτογραφήσω μπορώ σε μία ανεπίσημη συζήτηση να σας πω τι υποψιάζομαι, αλλά επειδή μιλάω με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν θα ήθελα να προχωρήσω».

Θετικό βήμα η έξοδος στις αγορές λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού

 

Ως ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Οι αναλυτές επισημαίνουν στην τριμηνιαία τους έκθεση ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Υπογραμμίζουν ότι η οικονομία άντεξε, για να προσθέσουν ότι   «Η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ’ αρχάς, θετικό».

 

Ανάπτυξη 1,5- 1,6% το 2017

 

 Για το 2017, το Γραφείο Προϋπολογισμού, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Ωστόσο, θεωρούν ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, ενώ το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Οι 4 παράγοντες που κρίνουν αν η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια

 Στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού, αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερεις παράγοντες που θα κρίνουν το αν θα έχει συνέχεια η έξοδος στις αγορές. 1) Αν συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας, 2) αν διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων, 3) αν επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας και  4) αν  διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από τα ξένα ΜΜΕ

Την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές αναλύουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που την βλέπουν ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για την ελληνική Οικονομία. Αναφορά κάνουν στην έξοδο στις αγορές και οι New York Times, κάνοντας λόγο για ένα  «σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα». Η Wall Street Journal

γράφει ότι «μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι καλά νέα».

 

Το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (DPA) αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι «η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή».

Τέλος το Reuters βλέπει ως «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/294430-Epistrophe-stis-agores-THetika-ta-menymata-tes-epomenes-emeras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...