Επιτέλους τελείωσαν τα βάσανά μας: “Βγαίνουμε στις αγορές”, είπε ο Ρέγκλινγκ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017, ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ESM!                                                                                

   Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017, αποκάλυψε ο πλέον αρμόδιος, ο Πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Από τα πιο επίσημα χείλη, ήρθε η θετικότερη είδηση, για την ελληνική Οικονομία, από την μαύρη μέρα που η χώρα μπήκε σε μνημόνιο.  Το μόνο ορόσημο, που δείχνει πραγματικά ότι η χώρα βγαίνει από την κόλαση των μνημονίων και επιστρέφει στην κανονικότητα,  είναι η έξοδος στις αγορές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αυτό θα γίνει μέσα στο 2017! Αυτό που τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι όσο η Ελλάδα, έχει ανάγκη τα δανεικά των Θεσμών, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα βρίσκεται σε επιτροπεία. Ο μόνος δρόμος που οδηγεί την χώρα στην ανεξαρτησία της, είναι η έξοδος στις αγορές, όπου θα μπορεί να δανείζεται απευθείας από θεσμικούς επενδυτές, όπως κάνουν όλες οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

 «Κλειδί» για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η σταθερότητα, που θα κάνει τους επενδυτές να εμπιστευτούν για ακόμα μία φορά, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Πρώτα, θα πρέπει να έρθουν αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, που και αυτοί με την σειρά τους, περιμένουν να δουν την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε και ο Γερμανός τεχνοκράτης, «αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου».

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής Οικονομίας, θα ρίξει και την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, διατηρώντας όμως σε μία πολύ συμφέρουσα ζώνη για βραχυχρόνιες τοποθετήσεις. Το επιτόκιο των 1οετών ομολόγων για έξοδο στις αγορές, θεωρείται ότι πρέπει να κυμαίνεται από 4% έως 4,5%. Προς το παρόν το επιτόκιο του ελληνικού τίτλου με 10ετή διάρκει παραμένει στο πολύ υψηλό και ασύμφωρο 8.04% με σπρέντ έναντι του Γερμανικού στο 6.45%.

 Όμως, οι θετικές εξελίξεις έρχονται η μία μετά την άλλη και μέσα στον πυρετό της διαπραγμάτευσης, στα καλά, προστίθεται και η τελική έγκριση των δανειστών, για την εκταμίευση ολόκληρης της δεύτερης υπό-δόσης, ύψους 2,8 δις ευρώ. Το 1,1 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει υποχρεώσεις προς τους δανειστές, ενώ το 1,7 δις ευρώ, θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, από όπου, θα πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, που στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους δανειστές, φτάνουν τα 8 δις ευρώ.

 Μετά την θετική απόφαση, δήλωση έκανε  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Γερμανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σταθερή πρόοδο «στη μεταρρύθμισή της χώρας». Ο έμπειρος τεχνοκράτης, δεν παρέλειψε να διαφημίσει και το «τυράκι» της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως υλοποιούνται μέχρι τώρα,  η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων από το 2017. Επί της ουσίας, είπε συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να βγείτε στις αγορές. 

 «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων. Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου», αναφέρεται στην δήλωση Ρέγκλινγκ.

Ο ESM, είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, αφού έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού χρέους. Στα στοιχεία προόδου των εκταμιεύσεων, που παραθέτει ο Μηχανισμός, φαίνεται ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου, μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκταμιεύσεις, συνολικού ύψους  31,7 δις ευρώ. Ο ESM και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που πλέον θα πρέπει να λογίζονται ως τον ίδιο δανειστή,  έχουν εκταμιεύσει προς την Ελλάδα συνολικά κεφάλαια, ύψους 173,5 δις ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...