Επιτακτική η ανάγκη διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους εφόρου ζωής, λέει η επιστήμη

 

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους για τον κάθε άνθρωπο είναι άκρως σημαντική για την υγεία. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Η αρχή είναι η εξής: κινηθείτε περισσότερο, φάτε λιγότερο.

Απενεργοποιώντας την τηλεόραση και τα tablet και παρακάμπτοντας τα γλυκά και το αλκοόλ  μπορείτε να ξεκινήσετε να στρίβετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το βάρος σας, η περίμετρος της μέσης σας και τα κιλά που αποκτήσατε από τα 25 χρόνια σας και πάνω μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρκίνου, αρθρίτιδας, άσθματος, άπνοια ύπνου κλπ.

 

Οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών παίρνουν 1-2 κιλά κάθε χρόνο.

 

Η διακοπή αυτής της αύξησης βάρους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διατήρηση ενός υγειούς οργανισμού και την μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως αυτές που προαναφέραμε.

Σε μελέτη που έγινε παρατηρήθηκε ότι οι μεσήλικες γυναίκες και άνδρες που πήραν από 11 έως 22 κιλά μετά την ηλικία των 20 ετών, είχαν μέχρι τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που πήραν από 5 κιλά και κάτω.

Αυτοί που πήραν περισσότερα από 22 κιλά είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των ασθενειών.

Μια άλλη ανάλυση των δεδομένων της μελέτης διαπίστωσε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους των ενηλίκων γυναικών, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Αντίθετα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που δεν είχαν κάνει ποτέ ορμονική θεραπεία ή δεν είχαν υποστεί αυξομειώσεις βάρους.

 

 

Τι προκαλεί όμως κατά κανόνα την αύξηση του βάρους;

 

  1. Διατροφή: Η ποσότητα και η ποιότητα των τροφίμων στη διατροφή σας έχει ισχυρό αντίκτυπο στο βάρος.

 

  1. Γονίδια:  Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να παίρνουν βάρος πιο εύκολα από άλλους ή να αποθηκεύουν λίπος γύρω από το τη μέση. Ωστόσο, τα γονίδια που κουβαλάμε δεν πρέπει να γίνουν πεπρωμένα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή των ανθυγιεινών συνηθειών μπορούν να εμποδίσουν τη γενετική προδιάθεση σε σημαντικό βαθμό και να αποφευχθεί η παχυσαρκία.

 

  1. Φυσική αδράνεια: Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πιθανών εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό στοιχείο του ελέγχου του βάρους και της υγείας.

 

  1. Ύπνος: Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ του πόσο οι άνθρωποι κοιμούνται και πόσο ζυγίζουν. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι ενήλικες που κοιμούνται πολύ λίγο τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από όσους κοιμούνται αρκετά.

 

Για παράδειγμα σε μελέτη που έγινε, οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 60.000 γυναίκες για 16 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, όλες οι γυναίκες ήταν υγιείς και καμία δεν ήταν παχύσαρκη. 16 χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που κοιμούνταν 5 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα ήταν κατά 15% περισσότερο παχιές, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνταν 7 ώρες τη νύχτα.

 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι με τους οποίους η στέρηση του ύπνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας:

 

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου μπορεί να είναι πολύ κουρασμένοι για να ασκηθούν, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες που καίνε.

Επίσης οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά μπορούν να πάρουν περισσότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους, απλά και μόνο επειδή είναι ξύπνιοι περισσότερες ώρες κι έτσι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να φάνε.

Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει επίσης την ισορροπία των βασικών ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, οπότε οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο μπορεί να είναι πιο πεινασμένοι από όσους κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...