Ερείπια από αρχαίο κτίριο εντοπίστηκαν στον βυθό της Ζακύνθου

Ερείπια από αρχαίο κτίριο εντοπίστηκαν στον βυθό της Ζακύνθου
Υπολείμματα ενός μεγάλου δημόσιου κτιρίου της αρχαιότητας εντοπίστηκαν στον πυθμένα της θάλασσας στην περιοχή Αλυκανά Ζακύνθου. Τα ευρήματα είναι σε βάθος από δύο έως έξι μέτρα και εντοπίστηκαν από κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων που επισκέφθηκε το νησί ύστερα από πρόσκληση του Δήμου.

Η έρευνα των αρχαιολόγων αποκάλυψε μία  μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, στην οποία υπάρχει πλακόστρωτο  βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτα αρχαία δομικά υλικά. Οι ειδικοί κατέγραψαν την ύπαρξη  τουλάχιστον 20 βάσεων από κίονες που είναι διάσπαρτες στο χώρο. Φέρουν στο κέντρο τους με μεγάλη οπή  κυκλικής διατομής περίπου 34 εκατοστά. 

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο.

Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλυκανά.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, και αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...