Ερντογάν: Δεν υποχωρούμε – Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε, μέχρι την τελική νίκη

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Ερντογάν είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Εξάλλου, η Τουρκία κατηγόρησε τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι άδειασαν μια φυλακή όπου κρατούνταν κρατούμενοι που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αφού χαρακτήρισαν «παραπληροφόρηση» τις δηλώσεις τους για μαζική απόδραση συγγενών τζιχαντιστών.

«Στη ζώνη την οποία ελέγχουμε, υπάρχει μία και μοναδική φυλακή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσαμε ότι είχε αδειάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Έχουμε φωτογραφίες και βίντεο», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε σε ποια φυλακή αναφερόταν.

Αργότερα σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από την άδεια φυλακή, όπως είπαν, στο κέντρο της πόλης Τελ Αμπιάντ, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τα πλάνα δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να περιφέρονται σε ένα άδειο κτίριο μέσα στο οποίο έχουν κτιστεί κελιά φυλακής.

Χθες Κυριακή, οι κουρδικές αρχές δήλωσαν πως σχεδόν 800 συγγενείς μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, εκμεταλλευόμενοι το χάος στην ασφάλεια που δημιουργήθηκε από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές «785 συγγενείς ξένων μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα». «Επιτέθηκαν στους φρουρούς και άνοιξαν τις πόρτες», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Έπειτα από τις δηλώσεις αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε χθες μια «επιχείρηση παραπληροφόρησης».

«Λένε χωρίς τελειωμό πως οι κρατούμενοι του Νταές διέφυγαν (…) Προσπαθούν να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υπόλοιπη Δύση», είπε ο Ερντογάν.

Συγγενείς Γάλλων πολιτών που διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, με τους οποίους επικοινώνησε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσαν πως οι φρουροί τους είχαν αφήσει να φύγουν.

«Οι Κούρδοι φρουροί άνοιξαν τις πόρτες σε ξένες γυναίκες (που προέρχονταν από το ΙΚ) και τους ζήτησαν να φύγουν από το στρατόπεδο», είπε μία γυναίκα η οποία είχε στο τηλέφωνο την 24χρονη κόρη της που κρατείτο στην Αΐν Ίσα εδώ και ενάμιση χρόνο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...