Ετοιμη να προσφύγει στον μηχανισμό η Ισπανία

Ετοιμη να προσφύγει στον μηχανισμό η Ισπανία
Nέα σενάρια άμεσης προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Μαριάνο Ραχόι – σενάρια που έρχονται στη σκιά της απογοήτευσης από την παρέμβαση Ντράγκι για την κρίση χρέους και την ώρα που τα ισπανικά επιτόκια έχουν επιστρέψει κοντά στα απαγορευτικά επίπεδα του 7,5%.

Ο κ. Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες δήλωσε ότι «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης», παράλληλα όμως ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης και δη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός, «θα πάρει την απόφαση για την προσφυγή ή μη της Ισπανίας, όταν θα μάθει μέχρι πού ακριβώς φτάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» – ένα σχέδιο που προαναγγέλθηκε αρκούντως ασαφώς από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι προχθές.

Τον θόρυβο τροφοδότησε περαιτέρω και μία ακόμη αναφορά που αποδίδεται στον κ. Ραχόι από το Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ισπανία σε αυτή τη φάση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της». Πρόσθεσε, δε, ότι τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ενισχύονται με θεαματικό ρυθμό, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας, του ελλείμματος και των μεταρρυθμίσεων.

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ

Ο κ. Ραχόι επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σταματήσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων με την τύχη του ευρώ», ενώ γνωστοποίησε ότι έχει στείλει επιστολή στους κκ. Ζ. Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τις αυτόνομες περιοχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος. «Είναι εθνική υποχρέωση και όλοι πρέπει να τραβήξουμε το κουπί προς την ίδια κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση. «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος. Τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά και τώρα πρέπει, είτε να το αναχρηματοδοτήσουμε είτε να ζητήσουμε δανεικά», δήλωσε προσθέτοντας ότι εάν δεν μειωθεί το έλλειμμα η Ισπανία θα απωλέσει την αξιοπιστία της. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι δεν έχει πρόθεση να μειώσει τις συντάξεις εντός του 2013.

Αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο της ΕΚΤ, ο Ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημαντική αλλαγή πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να δεχτεί τόσο μεγάλες διαφορές στο κόστος χρηματοδότησης του χρέους μεταξύ χωρών – μελών.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχθηκε εκ νέου χθες, μία ημέρα μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι που δεν περιλάμβανε τελικά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Το επιτόκιο για τα ισπανικά 10ετή κρατικά ομόλογα πλησίασε ως και το 7,4%, ενώ το spread ανάμεσα στους ισπανικούς τίτλους και τα αντίστοιχα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας αυξήθηκε στις 616 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας ανέβηκε στο 6,292%, από 6,327%. Χαρακτηριστικά ήταν και τα σχόλια Ισπανών αναλυτών στα διεθνή μέσα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ντράγκι «ωθεί» τη χώρα προς μία δεύτερη «διάσωση», μετά την συμφωνία της Μαδρίτης με την ευρωζώνη η χώρα να δανειστεί έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι είπε προχθές ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τίτλους χωρών-μελών της ευρωζώνης, αλλά μόνο σε περίπτωση που της ζητηθεί η συνδρομή από τα λεγόμενα ταμεία «διάσωσης» της ΕΕ. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι η Ισπανία θα έπρεπε να συμφωνήσει σε νέους όρους – ένα μνημόνιο ελληνικού τύπου δηλαδή – που θα της υπαγορεύσουν οι δανειστές της, μειώνοντας τα περιθώρια ελιγμών της περίπου στο μηδέν, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «El Pais».

Επί της ουσίας, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Program), ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο και μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επίσημο αίτημα και υπάρχουν αυστηροί όροι.

Η υπαναχώρηση Ντράγκι ερμηνεύεται από τους Ευρωπαίους αναλυτές ως προϊόν της γερμανικής αντίστασης σε οποιαδήποτε ριζική παρέμβαση της ΕΚΤ προς επίλυση της κρίσης χρέους.

Το παρασκήνιο της «μάχης» στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Handesblatt» ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, κ. Γενς Βάιντμαν, δεν ήταν ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που αρχικώς εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του κ. Ντράγκι για νέες αγορές κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όχι μόνο ο κ. Βάιντμαν αλλά και έξι ακόμη κεντρικοί τραπεζίτες αντιτάχθηκαν αρχικώς στο σχέδιο του κ. Ντράγκι στην κρίσιμη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ προχθές στη Φρανκφούρτη, αλλά τελικώς δέχτηκαν να ακολουθήσουν την πρότασή του.

Η «Handelsblatt» αναφέρει ότι οι κκ. Γιοργκ Ασμουσεν και Μπενουά Κερ, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, λειτούργησαν ως μεσολαβητές για να εκτονωθεί η διαμάχη που κλιμακώνεται εντός της ΕΚΤ ανάμεσα στους «σκληρούς» τραπεζίτες και τους υπολοίπους, που θέλουν χαλαρότερη πιστωτική πολιτική.

Ο κ. Ασμουσεν συνομίλησε πολλές φορές τόσο με τον κ. Βάιντμαν όσο και με τον κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα στο τηλέφωνο, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές τους, αλλά οι θέσεις των δύο ανδρών τελικά είναι πολύ διαφορετικές. Ούτε η προσωπική κουβέντα που έκαναν ο κ. Βάιντμαν και ο κ. Ντράγκι τη Δευτέρα έλυσε το αδιέξοδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η Bundesbank τάσσεται εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων (Securities Markets Program) για πάνω από δύο χρόνια, εκτιμώντας πως αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και ότι υπεισέρχεται υπερβολικά στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής.

Κέρδος

ΕΥΡΩΠΗ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...