Ευρωπαϊκή «bad bank» για τα «κόκκινα» δάνεια προτείνει ο Κλ. Ρέγκλινγκ

Πρόταση για bad bank με «κουμπαρά» 250 δις ευρώ!-Μάχη Ευρώπης – Γερμανίας για «bad bank» και Ευρωομόλογα!-Στο μονοπάτι του πολέμου οι Γερμανοί, δεν δίνουν ούτε ευρώ για να σώσουν την Ευρώπη!

Πανευρωπαϊκή λύση για τα κόκκινα δάνεια, με την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής» τράπεζας (bad bank) που θα αγοράσει  τα κόκκινα δάνεια της Ευρωζώνης, πρότεινε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ! Ένας νέος μηχανισμός, που θα αφαιρούσε το βάρος, από τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (όπως οι ελληνικές) και θα τους έδινε μία μεγάλη «ανάσα», ώστε να επιστρέψουν το ταχύτερο, στον βασικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας! Αυτό θα έφερνε ταχύτερα, την αύξηση της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ θα ήταν αποφασιστικής σημασίας για την οριστική άρση των Capital Controls!

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία τέτοια λύση θα ήταν μια «πολύτιμη» κίνηση που θα βελτίωνε σημαντικά σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, της Ευρωζώνης.  Συγκεκριμένα, η  Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σχέδιο δημιουργίας μιας «εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού» που θα διευκολύνει τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων ύψους άνω του 1 τρις ευρώ!  Από την πλευρά του ESM, ο κ,. Ρέκλινγκ χαιρέτισε τις προτάσεις της EBA και ζήτησε στήριξη από τον δημόσιο τομέα στην πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα».

Με τα κόκκινα δάνεια να ασκούν τεράστιο βάρος στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να έχουν βάλει στον «πάγο» τις τράπεζες πολλών κρατών, ο Γερμανός τεχνοκράτης, δήλωσε ότι είναι πιθανόν «να χρειαστεί κάποιος ρόλος για τον δημόσιο τομέα», και ότι το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί, θα έχει στόχο την απόκτηση κόκκινων δανείων ύψους έως 250 δις ευρώ!

Με το πρόβλημα να ταλανίζει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος,  ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι το σχέδιο της EBA δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων, στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και αυτό το χαρακτήρισε  «πολιτικό πλεονέκτημα».

Αν και οι περισσότερες χώρες εντός ευρώ, βλέπουν μία τέτοια προοπτική, ως «ανάσα» για τις τράπεζές τους, η Γερμανία, ήδη βαδίζει στο μονοπάτι του πολέμου! Η μεγαλύτερη παραγωγός οικονομία της Ευρωζώνης, που έχει κερδίσει, οικονομικά και πολιτικά από την κρίση που κατέστρεψε την μισή Ευρώπη και βύθισε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ακραίας λιτότητας, τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου,  δεν έχει σκοπό να επωμιστεί ούτε ευρώ, από το ευρωπαϊκό χρέος!

Τις ίδιες θέσεις και επιχειρηματολογία, είδαμε και στο φλέγον θέμα των ευρωομολόγων και την λευκή βίβλο, για την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τον Μάρτιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.

Μπορεί η Ευρωζώνη, να θεωρείται κοινός ευρωπαϊκός οικονομικός  χώρος, αλλά ακόμα και ανάμεσα στους εταίρους, μαίνεται ένας οικονομικός πόλεμος! Έχουν επικρατήσει πολιτικές, που διευρύνουν «το χάσμα» Βορρά και Νότου, ενώ οι κερδισμένοι δεν έχουν κανένα σκοπό να βοηθήσουν πραγματικά την υπόλοιπη ευρωζώνη. Οι Γερμανοί, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Ένωση, ως ένα όχημα για την επίτευξη των στόχων τους. Συνεχίζουν να αντιτίθεται στα σχέδια για μοίρασμα του βάρους και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ειδικά τώρα που μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα παραμένουν σε προεκλογική ετοιμότητα, δεν θα έκαναν τίποτα που θα επιβάρυνε τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ο φόβος είναι,  ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πλήρωναν μέρος των διασώσεων για τράπεζες από άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Κάτι τέτοιο, θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης και θα κόστιζε ακριβά για το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ, στην μάχη της κάλπης.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...