Ευ. Μυτιληναίος: Στη ζωή μου το μόνο που έμαθα είναι να δουλεύω

Ευ. Μυτιληναίος: Στη ζωή μου το μόνο που έμαθα είναι να δουλεύω
Ευ. Μυτιληναίος: Στη ζωή μου το μόνο που έμαθα είναι να δουλεύω


11/12/2019 – 22:32

Την ύψιστη τιμή της ακαδημίας έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σε μία λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, ο γνωστός επιχειρηματίας έλαβε αυτή τη διάκριση, σε αναγνώριση της μεγάλης και επιτυχημένης πορείας του στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιώς, βρέθηκε πλήθος εκπροσώπων της επιχειρηματικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρώην υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός. Επίσης στην τελετή παρέστησαν και φοιτητές του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του ΠΑΠΕΙ.

Ο κ. Μυτιληναίος, ανέφερε κατά την ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ότι «όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι η τιμή αυτή προέρχεται από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που ξεκίνησε το 1938 ως σχολή βιομηχανικών σπουδών με στόχο την οικονομική και τεχνική παιδεία των στελεχών της βιομηχανίας. «Στην πορεία μου μέχρι σήμερα αισθανόμουν πάντα την ηθική υποχρέωση να επιστρέφω στην πατρίδα έστω ένα μικρό μέρος των όσων μου έχει προσφέρει. Η αναγνώριση της όποιας προσφοράς είναι δύναμη που ανατροφοδοτεί αυτήν την προσπάθεια», τόνισε.

Για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας είπε ότι «επιτέλους έχουν αρχίσει να αλλάζουν στην κοινωνία πολλές προκατειλημμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει επιχειρηματίας, ξεφεύγουμε σιγά σιγά από το κυνήγι μαγισσών εναντίον της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ελπίζω η κρίση να μας έχει κάνει σοφότερους. Το υψηλό κόστος που πλήρωσε η χώρα στην κρίση να μην πάει χαμένο. Όμως ταυτόχρονα αυξάνονται και οι απαιτήσεις της κοινωνίας απέναντι στις επιχειρήσεις. Το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμες περιοχές όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Οι νέοι περιμένουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Για τα δύσκολα χρόνια της ελληνικής Οικονομίας, εξήγησε ότι δρομολόγησαν σημαντικές αλλαγές. «Βαδίζουμε μπροστά με καθαρότερο βλέμμα, περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε από συμπληγάδες, για πάνω από 10 χρόνια η κοινωνία πάλεψε για μια ισορροπία επιβίωσης. Όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία, η κρίση γίνεται πρόκληση που σε ωθεί να πάρεις αποφάσεις και να μεταρρυθμίσεις πρώτα τον εαυτό σου και τον οργανισμό σου. Σίγουρα έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μια νέα ηθική που προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάγκη συλλογικής δράσης, που ξεφεύγει από το μοντέλο της παρασιτικής κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε αποτελεσματικότεροι»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τη σημασία της πανεπιστημιακής γνώσης, εξηγώντας ότι «Κάθε πανεπιστήμιο έχει δύο καρδιές. Όσες και όσοι διδάσκουν και όσες και όσοι διδάσκονται τη γνώση. Όταν λειτουργούν συντονισμένα οι δύο καρδιές η γνώση διαχέεται».

Κατά την ομιλία τουο κ. Μυτιληναίος απευθύνθηκε και στους παρευρισκόμενους φοιτητές, στα πρόσωπα των οποίων, είπε ότι βλέπει την Ελλάδα του μέλλοντος που έχει επιστρέψει από την κρίση. Σε αυτούς έδωσε την υπόσχεσή του, να τους μάθει τα μυστικά της καλής επιχειρηματικής διαπραγμάτευσης, τη διαφορά μεταξύ καλής και κακής επένδυσης αλλά και το πότε ο επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει ρίσκα και πότε όχι, για να κλείσει λέγοντας τους, ότι «είστε το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας και το εφαλτήριο για το εξωτερικό brain gain».

Λίγο νωρίτερά, κατά την προσφώνηση του, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Άγγελος Κότιος τόνισε ότι ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες. «Η σημερινή εκδήλωση είναι τιμή για το πανεπιστήμιο, εμπλουτίζετε έναν λαμπρό κύκλο επίτιμων διδακτόρων», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μυτιληναίο.

Όπως συνηθίζεται παρουσιάστηκε το έργο του τιμώμενου, κάτι το οποίο έκανε ο πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος, ο οποίος ανέτρεξε στα σημαντικά ορόσημα της διαδρομής του κ. Μυτιληναίου από το 1978 όταν και ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση, το 1990 όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Μυτιληναίος που αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας, μεταλλουργίας και κατασκευών της χώρας, την είσοδο στο χρηματιστήριο το 1995 με χρηματιστηριακή αξία μόλις 1 εκατ. ευρώ, για να φτάσει στο σήμερα που έχει κύκλο εργασιών πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...